NP Sarajevo 9. novembra

Afrička ženska grupa na Jazz Festu: Osnovale je malijske aktivistkinje i umjetnice

Les Amazones d’Afrique nije samo muzička grupa već pokret i kolektiv koji okuplja značajne glasove afričke muzike

Šestočlana grupa Les Amazones d’Afrique čiji članovi dolaze iz Malija, Konga, Benina i Francuske nastupit će na Jazz Festu Sarajevo 2024 i održati svoj premijerni koncert u Bosni i Hercegovini. Koncert će održati u subotu, 9. novembra u Narodnom pozorištu.

Tri pjevačice snažnih glasova Mamani Keïta, Fafa Ruffino i Alvie Bitemo, te klavijaturista Manu Chavanet, bubnjar Franck Baya i DJ Nadjib Ben Bella predstavit će svoj album Musow Danse (Ženski ples), objavljen početkom ove godine. O aktuelnom albumu Afričkih Amazonki koji je producirao Jacknife Lee (REM, Snow Patrol, U2, Taylor Swift), pisali su vodeći svjetski mediji ističući kako zavodi radošću i kombinacijom elektro-popa, funka i tradicionalnih melodija.

To je treći album grupe Les Amazones d’Afrique, koju su osnovale malijske aktivistkinje i umjetnice Mamani Keïta, Oumou Sangaré i Mariam Doumbia, kako bi kroz muziku osnažile žene Afrike i podigle svijest o ženskim pravima i slobodama. Ova afrička ženska super grupa, kako ih nazivaju, nastupala je od 2014. kada je osnovana širom svijeta pjevajući na bambara, bété, fon i mooré jezicima Zapadne Afrike. Iako govore o krucijalnim temama za žene i afričko društvo, to čine uz neodoljive afričke melodije i ritmove, slaveći život i snagu žena.

Inače, Les Amazones d’Afrique nije samo muzička grupa već pokret i kolektiv koji okuplja značajne glasove afričke muzike a čiji naziv evocira Dahomejske Amazonke, čuvene elitne ratnice i članice odreda raspuštenog nakon što je Dahomej (područje današnjeg Benina) postao francuska kolonija.

„Čini se da su se nakon kolonijalizacije određene afričke zemlje udaljile od prava žena. A radi se o tome da progovorimo, ne da čekamo da nam daju riječ, već da se za nju izborimo“, kazala je Alvie Bitemo.