Bernie Sanders

Američki senator pozvao Bidena da poduzme hitnu akciju protiv Izraela: Krše američki zakon i međunarodno pravo

Američki senator Bernie Sanders izjavio je da Izrael očigledno krši međunarodno pravo pozivajući američkog predsjednika Joea Bidena da "odmah poduzme akciju".

Napominjući da će poduzeti korake kako bi osigurao da se o zakonu o zaustavljanju izvoza oružja u Izrael odmah glasa u Senatu koji će se sastati u novembru, Sanders je rekao: "Ali predsjednik Biden mora odmah poduzeti mjere."

"Izrael očito krši američki zakon i međunarodno pravo koristeći glad kao oružje u svom sveopštem ratu protiv palestinskog naroda", rekao je Sanders.

Administracija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) poslala je pismo Izraelu u kojem se navodi da bi se situacija trebala poboljšati tako što će se dozvoliti ulazak humanitarne pomoći u Gazu, inače bi dio američke vojne pomoći Izraelu mogao biti zaustavljen.

Prema vijestima medijske kuće CNN, američki državni sekretar Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin zatražili su da izraelska vlada otvori put pomoći u hrani Gazi u zajedničkom pismu koje su poslali izraelskom ministru odbrane Yoavu Gallantu i ministru za strateška pitanja Ronu Dermeru.

U pismu od 13. oktobra konstatovano je da se vanredna humanitarna situacija u Gazi postepeno pogoršava i da se humanitarna pomoć Gazi ne smije spriječiti.

Američki ministri naglasili su da bi humanitarnoj pomoći trebalo omogućiti ulazak u Gazu u roku od 30 dana i na taj način poboljšati humanitarnu situaciju u regiji, u suprotnom bi trebalo utvrditi da ova situacija krši relevantne američke zakone, u skladu s memorandumom koji je objavio američki predsjednik Joe Biden u februaru.

U skladu sa članom 620 I američkog Zakona o inozemnoj pomoći, američka administracija može obustaviti pomoć u oružju zemljama koje sprječavaju ulazak humanitarne pomoći, posebno hrane i lijekova, u regije u kojima postoji humanitarna kriza.