STREAMING U PORASTU

Tradicionalni muzički formati u krizi: Prodaja vinila drastično pala

Najnoviji izvještaj Billboarda otkriva nevjerojatan pad od 33,3% u prodaji vinila za 2024. u usporedbi s prethodnom godinom. Konkretno, to je pad s 34,9 miliona jedinica u 2023. na samo 23,3 miliona u 2024. godini.

Prodaja CD-a zabilježila je pad od 19,5% , dok su digitalni albumi pali za 8,3% .

Ukupno je prodaja albuma u svim formatima pala za 23,8% u odnosu na prethodnu godinu, srušivši se sa 75,5 miliona na 57,5 ​​miliona jedinica.

U međuvremenu, streaming nastavlja svoj uspon, bilježeći porast od 7,2%. To sugerira da se više slušatelja okreće platformama za streaming nego posjedovanju fizičkih medija

Ipak, ozbiljnost pada vinila se ističe. Pad od 33,3% nije beznačajan, posebno u usporedbi sa stabilnom uzlaznom putanjom formata tokom proteklog desetljeća.

Nekoliko faktora može objasniti ovaj nagli pad popularnosti vinila. Prvi je da gramofonska ploča nije jeftina, a uz to je i poskupjela u zadnje dvije godine.

Paralelno s tim naglo su porasli su i troškovi života, pa je kupnja ploča po cijenama od 30 do 50 eura vjerojatno postala luksuz koji si manje ljudi može priuštiti. Zapravo, cijena novih izdanja i reizdanih klasika zna biti između 50 i 60 eura, a neka posebna izdanja i do 100 eura.