živi bili pa vidjeli

Lakić obećao da će riješiti problem penzionera kompanije Zrak

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić danas je održao još jedan sastanak s penzionerima 'Zraka' koji traže svoja potraživanja, a kojem su prisusutvovali predstavnici kompanije BNT TMiH Novi Travnik.

"Penzionerima 'Zraka' smo na današnjem sastanku ponudili opciju koja bi im omogućila ostvarivanje prava na penziju i koja bi značila kraj njihove dugogodišnje agonije. Naše namjere od prvog dana su išle ka spašavanju 'Zraka', ali i ka zbrinjavanju bivših radnika koji su stekli pravo na penziju, a koji su ovu kompaniju održavali u njenim najboljim danima", kazao je ministar Lakić.

Dodao je da je kompanija BNT TMiH ponudila pomoć u iznalaženju najboljeg rješenja za radnike i za samu kompaniju 'Zrak'.

Po riječima predstavnika penzionera Zraka Šahina Salkića, nakon niza godina osjetio je da će se na obostrano zadovoljstvo doći do rješenja i da su spremni na razgovor i dogovor.

"Pružali smo ruku mnogima, ali nisu nas ispoštovali. U vama vidimo želju, ozbiljnost i kraj našoj agoniji", dodao je Salkić.

Ministar Lakić je kazao kako je siguran da će u naredne dvije sedmice, kroz razgovore, iznaći način kako da isplate potraživanja nakon čega bi penzioneri 'Zraka' mogli ostvariti svoje pravo da odu u svoju zasluženu penziju.

"Osim toga, na dobrom smo putu da 'Zraku' omogućimo uslove za stabilno i profitabilno poslovanje, što je cilj ovog Ministarstva i Vlade Federacije BiH. Za radnike i naše kompanije se borimo i uvijek ćemo se boriti", kazao je ministar Lakić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.