švicarska

Konaković učestvuje na Konferenciji o protuminskom djelovanju u Ukrajini

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovat će 17. i 18. oktobra na Konferenciji o protuminskom djelovanju u Ukrajini (Ukraine Mine Action Conference UMAC2024), koja će biti održana u Lozani, Švicarska Konfederacija, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Cilj konferencije, koju organizira Švicarska Konfederacija s Ukrajinom, je istaknuti ključnu važnost humanitarnog razminiranja kao dijela društvenog i privrednog oporavka Ukrajine. Konferencija će okupiti predstavnike vlada, međunarodnih organizacija, humanitarnog razminiranja, civilnog društva i akademske zajednice.

U saopćenju se navodi da će u sklopu prvog dana Konferencije ministar Konaković uz obraćanje, moderirati panel pod nazivom "Važnost partnerstva i razmjene znanja i iskustava". Ovaj panel bit će fokusiran na partnerstva koja nadilaze tradicionalne odnose donatora i korisnika humanitarnog protuminskog djelovanja s ciljem istraživanja kako protuminsko djelovanje integrirati u šire napore oporavka, s naglaskom na Ukrajinu, te značaju međunarodne saradnje u tom procesu.

Predviđeno je da na kraju Konferencije bude usvojen završni dokument pod nazivom “UMAC2024 Lausanne Call for Action“, sapćeno je.