ženeva

Zvizdić i Čavara sa potpredsjednikom Evropskog parlamenta Nicolaeom Stefanutaom

Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić i Marinko Čavara sastali su se danas na marginama 149. Skupštine Interparlamentarne unije koja se održava u Ženevi, sa potpredsjednikom Evropskog parlamenta Nicolaeom Ştefănuțăom.

Razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i o potrebi da intenziviramo rad i vratimo fokus na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, naročito nakon odluke Evropskog vijeća o uvjetnom otvaranju pristupnih pregovora s BiH od 21. marta ove godine.

Potpredsjednik Ştefănuță je izrazio saučešće građanima Bosne i Hercegovine povodom razornih posljedica nakon tragičnih poplava i klizišta u Bosni i Hercegovini, u kojima je život izgubilo više od 20 ljudi. Rekao je da su vrata Evropske unije za BiH otvorena i da je neophodno brže raditi na ispunjavanju uvjeta.

Učesnici razgovora saglasili su se da postoji puno prostora za unutrašnji dijalog na evropskom putu i da je neophodno povećati i unaprijediti saradnju Evropskog parlamenta i Parlamenta BiH, te obezbijediti značajnije prisustvo predstavnika BiH u evropskom Parlamentu.

Zvizdić i Čavara su pozvali potpredsjednika Evropskog parlamenta da posjeti Parlament BiH, saopćeno je iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića, prenio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.