tek slijedi rasplet

Cure novi detalji o šokantnim optužbama protiv Mbappea za silovanje: Istražitelji su upali u hotel, iznijeli su vreće. On sumnja na osvetu PSG-a!?

Kapiten francuske nogometne reprezentacije Kylian Mbappe "zaprepašten" je kad vidi da se njegovo ime u medijskim izvještajima povezuje s istragom o silovanju u Švedskoj, ali njegov advokat kaže da je miran jer nema zbog čega žaliti.

Švedske vlasti potvrdile su da viši tužitelj istražuje izvještaj o sumnji na silovanje u Stockholmu ne imenujući nikoga u vezi sa slučajem, piše BBC.

Međutim, švedski mediji javljaju da se francuskog nogometaša povezuje s optužbama koje uključuju incident u hotelu u središtu Stockholma prošlog četvrtka.

Kylian Mbappe također je reagirao, sumirajući izvještake kao "LAŽNE VIJESTI", za svojih 14 miliona pratitelja na X.

Švedski mediji navode da je nogometaš ostao u Stockholmu dva dana prošle sedmice, posjetio je restoran u četvrtak navečer prije nego što je otišao u noćni klub. Slikali su ga u šetnji središtem prijestolnice s još troje ljudi.

Švedski tužitelji pojasnili su u ponedjeljak da se prema "kaznenoj prijavi" podnesenoj policiji, incident koji se istražuje dogodio 10. oktobra u hotelu.

Policija je viđena kako posjećuje hotel Bank u kojem je odsjeo u ponedjeljak, a policajci su kasnije otišli s torbama. Jedan izvještaj kaže da su uzeli odjeću iz hotela kao dokaz.

"Istragu vodi viša tužiteljica Marina Chirakova, koja u ovom trenutku ne može dati više informacija", saopćilo je švedsko tužilaštvo.

Mbappe nije bio pozvan za utakmice Uefine Lige nacija francuske nogometne reprezentacije prošle sedmice i vratio se treninzima sa svojom momčadi Real Madrid.

Advokatica Petra Eklund, koja zastupa tužitelja u slučaju, rekla je da trenutačno ne može komentirati slučaj zbog zakonskih ograničenja.

Međutim, švedski SVT i drugi mediji izvijestili su da je optužba uključivala razumnu sumnju na silovanje, što se prema švedskom zakonu smatra nižom razinom sumnje.

Advokati Kyliana Mbappéa osudili su medijske izvještaje kao klevetničke, a u utorak navečer odvjetnica Marie-Alix Canu-Bernard pojavila se u glavnom večernjem dnevniku na TF1, rekavši da se ništa ne zna o pritužbi, pa čak i ako je bila podnesena protiv njezinog klijenta, za koju je rekla da je "zapanjena" medijskom pomamom.

"Kylian Mbappé nikada nije sam. Nikada nije stavljen u poziciju u kojoj bi završio u situaciji koja bi ga dovela do toga da riskira", inzistirala je.

"Kao rezultat koji u potpunosti isključuje bilo kakvu mogućnost prijekornih postupaka s njegove strane. To vam mogu reći s apsolutnom sigurnošću."

Rekla je da tužba nije ništa dokazala i da se priprema sama podnijeti tužbu za klevetu.

U međuvremenu, u svojoj objavi na društvenim mrežama u ponedjeljak navečer, čini se da je nogometaš povezao izvještake koja su stigla iz Švedske sa slučajem s njegovim prethodnim francuskim klubom Paris Saint-Germainom oko 55 miliona eura za koje on tvrdi da nisu isplaćeni u plaćama i bonusima.

"Postaje tako predvidljivo, uoči ročišta, kao slučajno", rekao je.

Kylian Mbappe bio je najbolji strijelac u historiji PSG-a, ali je napustio klub tokom ljeta nakon mjeseci spora. Saslušanje u utorak održano je pred odborom za žalbe Francuske nogometne lige (LFP). PSG poriče igračeve optužbe, a drugi Mbappeov advokat rekao je da se odluka očekuje 25. oktobra.

Švedski zakoni o silovanju reformirani su 2018., tako da počinitelj može biti osuđen za napad iz nehaja ili silovanje ako je "trebao shvatiti da druga osoba ne učestvuje dobrovoljno".