finansijska dubioza

Uposlenici Željeznica RS uputili ultimatum Vladi RS: Rekli su nam da nemaju para, mi idemo u štrajk ako nam do petka ne isplate plaće

Radnici Željeznica RS (ŽRS) stupit će u štrajk ako im do petka ne budu uplaćene bruto plate za septembar - potvrdio je za Fenu predsjednik Sindikata željezničara RS Jelenko Dobraš, navodeći da su o svojim namjerama obavjestili upravu ŽRS i Ministarstvo saobraćaja i veza RS.

Inače, radnicima u toj javnoj kompaniji, kako kaže Dobraš, plate budu isplaćene do 15. u mjesecu za prethodni mjesec.

"Mi smo jučer, dakle 15. oktobra, bili na sastanku u Ministarstvu saobraćaja i veza RS zbog pregovora o kolektivnom ugovoru i povećanju plata, očekujući da će nam plata leći na račun. Na sastanku smo saznali da se isplata dovodi u pitanje zbog nedostatka novca", tvrdi Dobraš.

Na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu saobraćaja je, kako dodaje, dogovoren današnji sastanak predstavnika sinikata ŽRS sa upravom.

"Upravu smo danas upoznali da organizujemo štrajk ako plata ne bude do petka", kaže Dobraš i dodaje da im je direktor ŽRS rekao kako 'imaju problema s likvidnošću jer im je Vlada dosad prebacila samo dva od predviđenih 20 miliona KM subvencija'.

"Mi smatramo da para za plate radnika mora biti", poručuje Dobraš.

Po njegovim riječima, namjera zaposlenih u ŽRS je da odmah reaguju, odnosno "prije nego što nastane eventualno veća kriza".

Podsjeća da je ovo preduzeće u posljednjoj fazi restruktuiranja u saradnji sa Svjetskom bankom i da je predviđeno da od 1. januara 2025. godine Vlada RS preuzme putnički saobraćaj i infrastrukturu, odnosno da bude stopostotni vlasnik tog preduzeća koje će biti u sastavu holdinga, dok bi se osnovalo posebno preduzeće za prevoz robe koje će biti samofinansirajuće.