predsjednik SDA

Izetbegović predviđa mračnu budućnost za Izrael: Bog svima da vrijeme, a potom im ga uzme. Ovaj put će biti veoma dramatično

"Izrael pokušava da dominira, nadjačava, ubija, silom uzima ono što misli da je njegovo pravo. To je ustvari jedna fašistička ideologija koja misli da ima pravo na te stvari, 'na naše oči odvija se zastrašujući genocid u Gazi, bez reakcije svijeta', kazao je za agenciju Anadolu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Ubijanja Palestinaca u redovima za vodu, hranu, u skloništima za raseljene u školama i bolnicama traju više od godinu dana u Pojasu Gaze. U ponedjeljak su na društvenim mrežama objavljeni stravični snimci Palestinaca koji su izgorjeli u požaru koji je izbio kao rezultat bombardovanja izraelskih bespilotnih letjelica u šatorima raseljenih Palestinaca u kampusu bolnice Al-Aksa šehida u gradu Deir al-Belahu.

Izetbegović je za agenciju Anadolu komentarisao trenutna dešavanja u Pojasu Gaze. Naglasio je da se genocid u Gazi odvija pred očima cijelog svijeta.

"Na naše oči se odvija zastrašujući genocid u Gazi, na oči svijeta. Bez prave reakcije svijeta. Nažalost, dopušta se da Izrael satire Gazu, da bukvalno melje zgrade s ljudima - ženama, djecom, trudnicama, da se zakopavaju i spaljuju živi ljudi. Čovjek više ne zna šta da kaže u vezi s tim, osim da se ponadamo da će se svijet konačno dići i pomoći tom narodu. Da se zaustavi ovaj užas koji Izrael radi u Gazi i općeniti u Palestini", rekao je Izetbegović.

Podsjetio je i na podatak da gotovo da nema odraslog muškarca u Palestini koji nije prošao kroz izraelske zatvore, bez optužnice. Govorio je i o nedovoljnoj reakciji svijeta na genocid u Pojasu Gaze.

"Uvijek se pred jakim nasilnikom povlače ljudi. To stalno gledamo kroz historiju. Gledali smo i kada je Hitler radio šta je radio Jevrejima, kako su se drugi povlačili pred njim. Čak u to vrijeme Jevreji nisu bili dobrodošli u neke zemlje, nisu im davali azil, da ne bi naljutili Hitlera. On je potrajao desetak godina i otišao. Bog svima da vrijeme, a potom im ga uzme. Mislim da će slična stvar biti i sa Izraelom, samo što će ovaj put to vjerovatno biti veoma dramatično", kazao je Izetbegović za AA.

Mišljenja je da bi na Bliskom istoku moglo doći do vrlo loših scenarija.

"Međutim, mislim da se ovoga puta neće povući ljudi pred nasiljem Izraela. Ako ovako nastavi, Izrael će ući u sukobe sa Libanom, susjednim zemljama, Iranom, koji mogu da se pretvore u agoniju za Izrael. Nadam se da nećemo doći do nekih Biblijskih scenarija, armagedona itd. Treba sve učiniti da se zaustavi Izrael, da se pomogne i jevrejima da dođu do jedne države koja može da živi u miru sa svojim susjedima. Nije cilj niti rješenje da se ukine Izrael, treba napraviti ono što traže Ujedinjene nacije - dvije države koje žive u miru jedna pored druge", istakao je Izetbegović.

Izetbegović smatra da bi Izrael mogao da živi u miru sa svojim komšijama.

"Međutim, on pokušava da dominira, nadjačava, ubija, silom uzima ono što misli da je njegovo pravo. To je ustvari jedna fašistička ideologija koja misli da ima pravo na te stvari. Nažalost, cionisti iz vlastitog iskustva nisu naučili. Na svojoj koži su osjetili šta je fašizam, a sada rade slične stvari", dodao je Izetbegović.

U izraelskim napadima u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijeno je 42.400 Palestinca, a ranjeno 99.153.