zabrinjavajući podaci

Stručnjaci zvone na uzbunu u Crnoj Gori: Popis je pokazao da je prosječna starost 39,7 godine. To je alarmantno

Prosječna starost crnogorskog stanovništva je 39,7 godina, pokazali su rezultati prošlogodišnjeg popisa stanovništva, a stručnjaci su podatke o starenju crnogorskog stanovništva ocijenili alarmantnim.

Duboka demografska starost (prosječna starost stanovništva je između 40 i 43 godine) zabilježena je u osam općina. U preostalih osam općina zabilježena je demografska starost - prosječna starost stanovništva je od 35 do 39 godina.

"To je jedan apsolutni problem kada je Crna Gora u pitanju, to znači da je natalitet u opadanju, da mladi imaju želju i napuštaju svoju domicilnu zemlju i svoju državu u velikoj mjeri", kazao je "Vijestima" rukovoditelj studijskog programa za sociologiju na Filozofskom fakultetu UCG Vladimir Bakrač.

"Dublja i temeljna analiza će pokazati još neke rezultate koje mi ne možemo sada analizirati na osnovu sirovih podataka, ali ako se nije smanjio, nije se ni povećao broj stanovnika u Crnoj Gori, što je također alarmantno. Ako na to dodamo i činjenicu da od 620.000 stanovnika veliki broj čine stranci koji su demografski pokretljivi, oni su danas u Crnoj Gori, a pitanje je da li će do sljedećeg popisa biti u Crnoj Gori, možda čak i ranije, a kamoli do sljedećeg popisa", dodao je on.

Prema njegovim riječima, najnoviji popisni podaci su "prilično zabrinjavajući i alarmantni".

"Smatram da država treba mnogo više pažnje posvetiti svim tim podacima. Popis stanovništva za to i služi, da imamo neku sliku u kom smjeru i pravcu se kreće stanovništvo u jednoj državi, bilo da je riječ o socijalnom, društvenom, i ekonomskom statusu", zaključio je on.

Profesor Univerziteta Crne Gore Miroslav Doderović također smatra da sve ukazuje na to da je Crna Gora "u ozbiljnoj demografskoj krizi".

"Stanovništvo je dosta staro, od prošlog popisa došlo je do pogoršanja rezultata, mlado stanovništvo se iseljava. Onaj dio stanovništva koji je u najboljim reproduktivnim godinama odlazi i demografska situacija u sljedećim godinama dodatno će se pogoršavati. Kao rezultat tog pogoršanja ljudi će se i dalje iseljavati, a prirodni priraštaj će stalno opadati", naglašava profesor Doderović.

Dodao je i to da mladi u Crnoj Gori najduže u Evropi žive sa roditeljima - oni se osamostaljuju, kako kaže, kada više i nisu tako mladi - s 32 i po godine.