Michael O’Leary

Šef Ryanaira: Avijacija je u velikom problemu, ovo što se sada događa nisam vidio tri decenije

Ryanair će morati smanjiti procjene prometa putnika u idućoj godini zbog očekivanih kašnjenja Boeingovih aviona, rekao je Reutersu u srijedu izvršni direktor niskobudžetne irske zrakoplovne kompanije Michael O’Leary.

“Trebali smo dobiti 20 aviona prije kraja decembra koji će vjerovatno stići u januaru i februaru. To je u redu, dobit ćemo ih na vrijeme za iduće ljeto. Veliki je problem za Ryanair što bismo trebali dobiti ukupno 30 aviona u martu, aprilu, maju i junu iduće godine, a koliko ćemo ih dobiti?”, izrazio je dilemu O’Leary u razgovoru za Reuters.

Njegove izjave spadaju među najoštrije osvrte na ograničenja kapaciteta u sektoru zračnog prometa zbog problema Boeinga i Airbusa s opskrbnim lancima. Američkog diva koči i štrajk radnika koji traže veće plaće.

O’Leary je naglasio da u tri decenije rada u sektoru nije vidio ograničenja kapaciteta sadašnjih razmjera.

“Iduće godine želimo izbjeći reprizu ovogodišnje situacije. Bili smo se pripremili, okupili posadu za 50 aviona, a onda ih dobili samo 30… bili smo prepuni, s previše osoblja. Ove godine platili smo značajnu cijenu u troškovima”, dodao je.

Osvrnuvši se na sukob na Bliskom istoku, O’Leary je rekao da će se Ryanair voditi smjernicama evropskog regulatornog tijela za zrakoplovstvo EASA-e.

“Pitanje sigurnosti jasno je kao dan. Ako EASA kaže da je sigurno, ne zanima nas šta kažu neki piloti i sindikati”, rekao je šef irske kompanije.

Ryanair je obustavio letove za Tel Aviv, Amman i Akabu, napominje Reuters.