četiri kategorije

Jedna evropska država nudi najbolje uvjete za električne automobile

PwC, savjetodavna i revizorska firma, intervjuirala je 17.000 ljudi iz 27 zemalja kako bi vidjela koliko je građani u pojedinim zemalja spremni na tranziciju na električna vozila.

Na prvom mjestu istraživanja je Švedska, čijih 60 posto građana planira kupiti električni automobil u sljedećih pet godina, što je otprilike jednako globalnom prosjeku u istraživanju.

Međutim, postoje znatne razlike između zemalja. Potrošači pokazuju najveći interes za električne automobile u Kini, Indiji i Indoneziji s razinama od 70-80 posto.

To se može uporediti s Japanom, gdje samo 20 posto planira kupiti električni automobil u roku od pet godina.

"Slaba je potražnja u Evropi i jaka konkurencija iz Kine. S nižim cijenama nafte, kupcima je kratkoročno lako upasti u kolotečinu i kupiti automobil koji troši fosilna goriva, ali ovo nije dugoročno održiva strategija.

Svijet se mora promijeniti i nema sumnje da električni automobil igra važnu ulogu u tom razvoju", kaže Johan Palmgren, revizor i savjetnik za automobilsku industriju u PwC-u Švedska, prenosi HAK revija.

Švedska je zemlja koja je na vrhu između 27 zemalja sudionica kada su u pitanju najbolji uvjeti za električne automobile.

Rezultati se temelje na četiri kategorije: državne podrške, infrastrukture, ponude i potražnje. S ukupnom ocjenom 3.7, Švedska je odmah ispred Norveške.

Nizozemska, Kina i Švicarska slijede u prvih pet.