govorio u parlamentu

Scholz potvrdio: Njemačka će nastaviti isporučivati ​​oružje Izraelu

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je u srijedu nastavak vojne podrške Izraelu, uprkos genocidu u Gazi, gdje je do sada ubijeno više od 42.400 i raseljeno više od dva miliona Palestinaca.

Obraćajući se poslanicima u njemačkom parlamentu, Scholz je okrivio Hamas za sukob i rekao da će Njemačka nastaviti da pokazuje solidarnost s Izraelom i da će nastaviti isporuku oružja kako bi osigurala da je Izrael u poziciji da se brani.

"Zato smo i ranije isporučivali oružje i naoružanje, zato to radimo u ovom trenutku, a takve isporuke ćemo nastaviti i u budućnosti. Izrael se uvijek može osloniti na nas", rekao je Scholz.

On je to izjavio nakon što su lokalni mediji objavili da je Njemačka nastavila izvoz oružja u Izrael prošle sedmice, nakon što je od izraelske vlade dobila uvjeravanja da ga neće koristiti u "genocidu".

Stranka Zelenih, koja je dio Scholzove vladajuće koalicije, navodno je blokirala izvoz oružja u Izrael proteklih mjeseci, strahujući da bi isporuke mogle predstavljati kršenje međunarodnog prava.

Njemačka je nepokolebljivi saveznik Izraela, a vladini zvaničnici su više puta govorili da ta zemlja snosi posebnu odgovornost za sigurnost Izraela zbog svoje nacističke prošlosti.

Kritičari kažu da potpuna podrška Njemačke vladi koju predvodi premijer Benjamin Netanyahu ozbiljno podriva njen kredibilitet u inostranstvu, a Berlin se sve više izoluje na globalnoj sceni.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja poziva na hitan prekid vatre, Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno više od 42.400 ljudi, većina žena i djece, a više od 99.000 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izraelski napadi raselili su gotovo cijelo stanovništvo teritorije tokom kontinuirane blokade koja je dovela do ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael se suočava s optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde.