Nato se drži po strani

Šok za Zelenskog: Generalni sekretar NATO-a vrlo skeptičan prema ‘planu pobjede’ nad Rusima

Generalni sekretar NATO Mark Rutte izjavio je da je "plan pobjede" ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dobar signal, ali da ga, kako sada stvari stoje, ne može podržati u cjelosti.

"To je snažan signal Zelenskog i njegovog tima da su osmislili taj plan što ne znači da mogu reći da ga podržavam u cjelosti, to bi bilo malo teško jer ima tu puno stvari koje moramo bolje shvatiti", rekao je Rutte.

On je oprezno reagovao na želju Ukrajine za brzom pozivnicom u zapadni vojni savez kao dio "plana pobjede" Zelenskog.

Rutte je podsjetio na izjavu NATO sa samita u Vašingtonu koja samo govori da je put Ukrajine prema članstvu u tom savezu "nepovratan".

Zagovornici brzog ulaska Ukrajine u NATO nisu prevladali nad protivnicima te ideje, uključujući SAD i Njemačku koje se boje da bi daljnja eskalacija uvukla Savez u rat, prenose agencije.

Rutte je takođe rekao da će nova ukrajinska misija NATO-a u njemačkom Visbadenu biti "potpuno operabilna" u roku nekoliko mjeseci.

Ranije danas, Zelenski je rekao da bi rat s Rusijom mogao završiti najkasnije iduće godine ako se odmah počne provoditi njegov "plan pobjede", što uključuje bezuslovnu pozivnicu za članstvo u NATO-u i konkretnu podršku u naoružanju te dozvolu za korištenjem zapadnih dalekometnih projektila s kojima bi se gađalo u dubinu ruskog teritorija.

Najavio je da će sutra otputovati na samit čelnika Evropske unije u Briselu kako bi i ondje predstavio svoj “plan pobjede”.