Politika

Jusko: Čim dobijemo uredbu, privodit ćemo one koji krše izolaciju

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko, na konferenciji za novinare nakon vanredne sjednice Vlade Kantona Sarajevo rekao je da od 727 osoba, koje su trebale biti u samoizolaciji, policajci na adresi nisu zatekli čak 60.

"Apelujemo deset dana da se pooštre mjere. Dobio sam informaciju da je ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara predložio izmjenu uredbe i da se ona u naredna 24 sata treba naći na Vladi. Čim je dobijemo, pripadnici MUP-a će početi privoditi sve koji ne poštuju naredbe. Možda im se više dopada da samoizolaciju provedu u pritvoru umjesto u kući. A idu i druge kazne. Žao mi je što smo dotle došli, ali očito nam nije ostavljen drugi izbor", rekao je Jusko.

Podsjetio je građane Sarajeva da večeras u 18 sati nastupa policijski sat.

"Stavljamo se na raspolaganje institucijama čiji uposlenici moraju ići na posao za vrijeme policijskog sata, da se tim radnicima izda rješenje na ime, broj i razlog. Rješenja će potpisivati nadležni iz institucija pod punom odgovornošću da ne bi došlo do zloupotreba", rekao je Jusko.

Kada je u pitanju migranstska kriza, najavio je da će početkom sedmice biti još 1.000 jedinica u centru u Blažuju gdje će moći skloniti migrante s ulica.

"Imamo informaciju da dolaze iz drugih područja FBiH, ostavljaju ih pred migrantskim centrom gdje nema mjesta i onda oni traže alternativni smještaj", pojasnio je Jusko.

Rekao je da su do njih došle informacije o bojazni građana od ljudi koji se predstavljaju kao osobe koje će izvršiti dezinfekciju stanova. Građane je upozorio da ako vide ovakve osobe jave u najbližu policijsku upravu.

Upozorio je i sve one koji na bilo koji način pokušavaju iskoristiti nemoć naroda da bi došli do koristi, da će policija reagovati i da će svi biti kažnjeni.

"A te osobe, koje u vrijeme krize žele iskoristiti nemoć naroda, upozoravam da će policija reagovati puno konkretnije nego u drugim situacijama. Niko se neće igrati sa životima i imovinom građana", poručio je Jusko.