misterije svemira

Posebnim teleskopom naučnici po prvi put fotografisali ‘mračni univerzum’

Svemirski teleskop Euclid otkrio je "prvu stranicu" kozmičkog atlasa koji gradi.

Dio karte kosmosa koji gradi Euklid objavljen je u ponedjeljak (15. listopada), a prikazuje desetke miliona zvijezda unutar Mliječne staze i oko 14 milijuna udaljenih galaksija izvan naše.

Ogromni kozmički mozaik konstruiran je od 260 Euklidovih promatranja prikupljenih između 25. marta i 8. aprila 2024. i sadrži 208 gigapiksela podataka. Ucrtano područje je oko 500 puta šire od punog Mjeseca koji se pojavljuje na nebu iznad Zemlje.

Što je možda najnevjerovatnije, mozaik čini samo 1 posto ukupnog istraživanja koje će Euclid provesti u sljedećih šest godina dok prati oblike, udaljenosti i kretanja galaksija udaljenih čak 10 milijardi svjetlosnih godina. Ne samo da će ovo rezultirati najvećom 3D kartom svemira ikada stvorenom, već će golemi razmjeri ove karte pomoći znanstvenicima da istraže misterije tamne tvari i tamne energije, ponekad zajednički poznatih kao "mračni svemir", piše Space.com.

"Ova zapanjujuća slika prvi je dio karte koji će u šest godina otkriti više od jedne trećine neba", rekla je u izjavi Valeria Pettorino, znanstvenica projekta Euclid pri Europskoj svemirskoj agenciji (ESA). "Ovo je samo 1% karte, a ipak je puna raznih izvora koji će pomoći znanstvenicima da otkriju nove načine za opisivanje svemira."

Kozmički atlas ili dosje "detektiva mračnog svemira"?

Lansiran u julu 2023., Euclid je započeo znanstvena promatranja u febvruaru. Ovaj širokokutni svemirski teleskop s kamerom od 600 megapiksela može snimati vidljivu svjetlost i blisku infracrvenu svjetlost pomoću spektrometra. To nam omogućuje mjerenje "crvenog pomaka", promjena u kojima valne duljine svjetlosti dopiru do nas uzrokovane dok galaksije jure od Mliječnog puta.

Čineći to za širok niz galaksija, Euclid može izmjeriti učinak tamne energije, misteriozne sile koja pokreće ubrzanje svemira, širenjem prostora između galaksija.