Direktor SIPA-e

Vijeću ministara BiH ima ko da piše: Šta predlaže Darko Ćulum i je li njegova inicijativa novi pokušaj za spašavanje Galića ili ‘najbezbolnije rješenje’

Dok Ćulum nudi „rješenje“, za to vrijeme, kako saznaje Raport Galić konačnu odluku o svom statusu čeka u svom raskošnom apartmanu u Makarskoj gdje će vjerovatno trošiti penziju koju mu „ganjaju“ dobro plaćeni advokati i njemu skloni političari u BiH

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici razmatrat će inicijativu za rješavanje radno-pravnog statusa Zorana Galića, odbjeglog zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), osumnjičenog za teška krivična djela zloupotrebe položaja u vrijeme dok je bio direktor Granične policije BiH.

Inicijativu je Vijeću ministara BiH uputio Darko Ćulum, direktor SIPA-e, a kako se iščitava iz tog dokumenta u koji je Raport imao uvid, ako bi ova inicijativa bila usvojena, Galić bi bio razriješen, a ne smijenjen.

Može li Galić biti razriješen retroaktivno, jer prvo je pobjegao, pa uputio zahtjev?

Uprkos tome što je Zoran Galić u bjekstvu duže od tri mjeseca, što je osumnjičen za teška krivična djela, Ćulum smatra da je „najbezbolnije“ rješenje ove situacije u tome da Vijeće ministara BiH postupi po Galićevom ličnom zahtjevu za razrješenje s dužnosti i to s danom 8. juli 2024. godine.

Ovo faktički znači da Ćulum poziva da se retroaktivno udovolji zahtjevu bjegunca koji je taj zahtjev podnio tek kad je pobjegao od bh. pravosudnih i policijskih organa zbog sumnje da je počinio krivična djela.

Iako Ćulum Vijeću ministara BiH piše s pozicije direktora SIPA-e u kojoj je formalno Galić još zaposlen, postavlja se pitanje da li se on u ovom slučaju umiješao u nadležnosti Nezavisnog odbora PSBiH koji je nadležan za pokretanje smjene čelnika policijskih agencija na državnom nivou.

U svom opširnom dopisu Vijeću ministara BiH direktor SIPA-e je naveo da su Galiću sva primanja obustavljena od 8. jula.

Ćulum tvrdi i da Zoran Galić ne bi mogao dobiti otpremninu ako i ostvari uvjete za penzionisanje, te tvrdi da zakon čak ne predviđa da imenovani policijski službenik može otići u penziju za vrijeme trajanja mandata.

„Pitanje koje se u javnosti postavlja i koje su navodili pojedini ministri u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. a koje se odnosi na penzionisanje imenovanog policijskog službenika i uz to pitanje isplate otpremine zbog odlaska u penziju, po našem mišljenju nemaju svoj pravni osnov, iz razloga jer Zakon o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i Zakon o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture Bosne i Hercegovine, kao lex specialis propisi o imenovanju i razrješenju s dužnosti imenovanih policijskih službenika, ne pominju mogućnost penzionisanja imenovanog policijskog službenika za vrijeme trajanja mandata.

U vezi s tim, na imenovane policijske službenike se ne primjenjuje ni obaveza prestanka radnog odnosa zbog sticanja uslova za penzionisanje u vrijeme trajanja mandata, pa samim tim ni mogućnost isplate otpremine u policijskom tijelu u kojem obavija imenovanu dužnost.“- naveo je Ćulum u inicijativi koja je na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

Ćulum je naveo i da najave o pokretanju disciplinskog postupka koji bi se stavio u obavezu SIPA-i proizvode „niz nejasnoća i nelogičnosti „, te da bi postupak „predugo trajao jer imenovani ne bi bio dostupan disciplinskim organima i da oni ne bi mogli izreći disciplinsku sankciju prestanka radnog odnosa Galiću

“Postavilo bi se pitanje suspenzije i nadležnosti za donošenje rješenja o suspenziji za vrijeme trajanja disciplinskog postupka, a to bi dalje podrazumijevalo isplatu pripadajućih plata u određenom iznosu za svo vrijeme trajanja suspenzije itd. Dakle niz je pitanja i nedoumica koje bi se otvorile, počev od tijela koje je nadležno za vođenje internog i disciplinskog postupka protiv imenovanog lica, pitanja suspenzije, isplata plata i naknada, do izricanja sankcije.“-naveo je Ćulum u dopisu Vijeću ministara BiH", tvrdi Ćulum u dopisu.

Podsjećamo, Zoran Galić se od policijskih i pravosudnih organa BiH krije u Hrvatskoj koja ga ne želi izručiti BiH, jer je i njihov državljanin. Duže od tri mjeseca traje trakavica u Vijeću ministara BiH u kojem nema saglasnosti da se Galić smijeni, zato što ga štiti HDZBiH, odnosno predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto koja je ranije insistirala da on bude razriješen dužnosti, a ministri „Trojke“ traže da Galić bude smijenjen.

Odbjegli Galić odluku čeka u Makarskoj

Razlika u smjeni i razrješenju Galića je u tome što prema nekim ocjenama kada bi bio smijenjen, Galić ne bi dobio otpremninu u iznosu oko 30.000 KM koliko ga sljeduje po zakonu u okolnostima kada ostvaruje uvjete na redovan odlazak u penziju, a o čemu je Galić podnio zahtjev, dok u slučaju smjene nema pravo na tu i druge privilegije.

Još je neizvjesno kako će se ministri „Trojke“ odnositi prema ovom novom zahtjevu, no evidentno je da on ide u korist Galiću.

S druge strane , predsjednik Nezavisnog odbora Enes Obralija proteklih petnaestak dana dva puta je sazvao sjednice Nezavisnog odbora na čijem dnevnom redu je bila njegova inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka protiv Galića u SIPA-e .

No, Obralija je oba puta bio primoran i otkazati sjednice Nezavisnog odbora s tom tačkom dnevnog reda, jer su se oba puta naprasno razboljela po dva člana Odbora. Prvi put nedolazak zbog bolesti su najavila dva člana Odbora iz reda hrvatskog naroda, a drugi put po jedna član iz reda hrvatskog i srpskog naroda.

Jasno je da Galića uprkos teškim optužbama koje mu na teret stavlja Tužilaštvo BiH ima podršku određenih političkih struktura u vlasti koje ge bez stida i srama štite i sve obimnije šire narativ i praksu da je normalno da se osobi osumnjičenoj za teška nedjela ispunjavaju želje.

Za to vrijeme, kako saznaje Raport Galić konačnu odluku o svom statusu čeka u svom raskošnom domu u Makarskoj gdje će vjerovatno trošiti penziju koju mu „ganjaju“ dobro plaćeni advokati i njemu skloni političari u BiH.