OŠTRA REAKCIJA

SAD nevidljivim bombarderom napale na skladišta oružja Huta: ‘Bit će posljedica za vašu nepromišljenost’

Pentagon kaže da su SAD izvele ono što su nazvali "preciznim udarima" na pet lokacija za skladištenje oružja u dijelovima Jemena koje kontrolira grupa Huti, piše BBC.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da su američke snage - uključujući bombardere dugog dometa - gađale podzemne objekte u kojima se nalaze komponente oružja koje su korištene za napad na civilne i vojne brodove u regiji.

On je rekao da su napadi na Huti koje podržava Iran pokazali sposobnost SAD-a da gađaju objekte koje su njihovi protivnici nastojali "držati van domašaja".

Od novembra prošle godine Huti su pokrenuli napade na oko 100 brodova u Crvenom moru, potopivši dva broda. Grupa kaže da su napadi odmazda za izraelsku vojnu kampanju u Gazi.

Centralna komanda SAD, koja nadgleda američke vojne operacije na Bliskom istoku, saopćila je na društvenim mrežama da nema početnih naznaka civilnih žrtava u misiji.

U njemu se navodi da su američka ratna avijacija i američka mornarica korištene u operaciji, koja je uključivala upotrebu stelt bombardera dugog dometa.

Napadi Huti u Crvenom moru primorali su velike brodarske kompanije da izbjegavaju plovni put, što je uticalo na međunarodnu trgovinu.

Austin je u izjavi rekao da sam "po naređenju predsjednika Bidena odobrio ove ciljane udare kako bi se dodatno degradirala sposobnost Huta da nastave svoje destabilizirajuće ponašanje i da zaštite i brane američke snage i osoblje na jednom od najkritičnijih plovnih puteva u svijetu."

Dodao je da će SAD "nastaviti da jasno stavljaju do znanja" Hutima da će biti "posljedica za njihove nezakonite i nepromišljene napade".

U septembru je Pentagon rekao da su Huti pokrenuli "složen napad" na brodove američke mornarice u regionu, iako je svo lansirano oružje oboreno.

Pored napada na brodove u Crvenom moru, Huti su direktno ispalili nekoliko projektila i dronova na Izrael.