MASAKR U ŠKOLI

Kosta K. će se danas suočiti sa porodicama žrtava iz ‘Ribnikara’: ‘Majka je kriva za sve’

U zgradi Specijalnog suda u Beogradu danas će se nastaviti suđenje roditeljima dječaka ubice, Miljani i Vladimiru Kecmanović. Za danas je planirano da Kosta, koji je 3. maja 2023. godine počinio masakr u školi "Vladislav Ribnikar", nastavi da odgovara na pitanja članova porodice nastradalih, ali i na pitanja svojih roditelja budući da su Kecmanovići to na prošlom ročištu zatražili od sudije, piše Blic.

Kosta je 8. oktobra prvi put izašao iz bolnice u kojoj se nalazi od trenutka kada je počinio masakr, te je kolima Hitne pomoći, u pratnji policije, došao u Specijalni sud gdje je pristao da svjedoči protiv svojih roditelja. On je četiri sata davao iskaz.

Kako je "Blic" pisao, on je naveo da je nakon pucnjave izvadio okvir od pištolja i odbacio oružje dalje od sebe.

Na pitanje zašto je to učinio, rekao je: "Zbog lične sigurnosti, da me policija ne ubije.".

"Majka je stalno tražila da budem najbolji"

Kosta je rekao da je njegova majka "kriva za sve".

"Majka je stalno tražila da budem najbolji. Ljutila se i vikala kada nisam bio najbolji. Zbog toga što je stalno tražila više od mene, ljutio sam se i ja na nju. To njeno ponašanje je uticalo da uradim to što sam uradio. Da nisam imao očeve pištolje, ovo ne bih učinio", rekao je on na suđenju.

Ubrzao mu se puls

Nakon davanja iskaza, dječak ubica je počeo da odgovara na pitanja članova porodice nastradalih.

Kada je Suzana Stanković Čikić, majka Andrije Čikića, dječaka ubicu upitala zašto je to uradio, on je odgovorio: "Osjećao sam se odbačenim.", nakon čega mu se "slošilo".

Prema nezvaničnim saznanjima Blica, dječak ubica je počeo kratko da diše i preblijedio je zbog čega su morali da reaguju ljekari. Oni su mu izmjerili puls, a pošto je bio ubrzan, dječak ubica je nastavio da daje iskaz sjedeći.

"Sve u šta smo sumnjali se potvrdilo kao istina"

Suzana Stanković Čikić je za medije ispričala da je "suđenje bilo jako potresno za sve".

Za "Blic" se oglasio otac Angeline Aćimović, Anđelko, koji je rekao da su tokom suđenja dobili potvrdu svega onoga što su znali iz ranijeg iskaza dječaka ubice.

"Pa iskreno, nismo saznali ništa novo, samo potvrdu svega onoga što smo znali iz ranijeg iskaza ubice i iz nekih drugih djelova procesa, krivičnog i parničnog. Znači, sve što smo sumnjali, sami saznali, razmišljali o tome, danas se potvrdilo kao istina", rekao je Anđelko.

Kako je izgledalo suđenje?

Obučen u crnu, taktičku, ispasanu košulju, sa naočarama na glavi, dječak ubica je 8. oktobra na suđenje došao kolima Hitne pomoći i policije. On je stajao za govornicom koja se nalazi u sredini najveće sudnice u Specijalnom sudu u Beogradu. Ispred njega je sjedilo sudsko vijeće, dok su sa njegove ljeve strane sjedili tužioci i advokati oštećenih u ovom postupku. Sa desne strane sjedili su branioci Kecmanovića.

Nekoliko metara iza njegovih leđa, u posebnoj prostoriji koju okružuju blindirana stakla, na optuženičkoj klupi na kojoj sjede optuženi za najteža krivična djela poput Veljka Belivuka, Darka Šarića… sjedili su njegovi roditelji - Vladimir i Miljana Kecmanović.

U posebnoj prostoriji iza Kecmanovića koje djeli takođe blindirano staklo sjedili su članovi porodica žrtava.

Za šta se sudi Kecmanovićima?

Otac dječaka ubice, Vladimir Kecmanović, optužen je da je izvršio krivično djelo - teško djelo protiv opšte sigurnosti, odnosno jer je sina vodio u streljanu i učio ga da puca. Takođe, Kecmanović je optužen i da nije adekvatno čuvao oružje i da ga je na taj način učinio lako dostupnim svom sinu.

Miljana Kecmanović, majci dječaka ubice, u ovom postupku se sudi jer je njen DNK pronađen na jednoj čauri koja je pronađena u učinioici u kojoj je počinjeno višestruko ubistvo.