Direktor FENA-e

Elmir Huremović izabran za predsjedavajućeg odbora EANA-e za vještačku inteligenciju

Generalna skupština Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) izabrala je direktora Federalne novinske agencije (FENA) Elmira Huremovića za predsjedavajućeg svog odbora za vještačku inteligenciju.

Ovaj odbor će u predstojećem razdoblju biti fokusiran na mogućnosti i izazove primjene vještačke inteligencije u novinskim agencijama i medijima generalno.

"Zahvalan sam na ukazanom povjerenju, ali mi je drago što je EANA prepoznala sve veći uticaj vještačke inteligencije na rad medija u svijetu. To je postao možda i dominantan izazov za medije u sadašnjosti i bliskoj budućnosti. O tome se govori na brojnim međunarodnim forumima, a svjedoci smo pokušaja autora, medija i zakonodavaca, od pojedinačnih zemalja do Evropske unije, da se to pitanje na određeni način regulira, zaštite prava autora i onemoguće zloupotrebe vještačke inteligencije. Odbor kojim predsjedavam će pokušati pomoći da se koliko je to moguće upotreba vještačke inteligencije usmjeri u pozitivnom i općekorisnom pravcu", ističe Huremović.

On podsjeća da je upravo FENA nedavno organizirala međunarodnu konferenciju posvećenu uticaju alata vještačke inteligencije na razvoj i budućnost medija.

Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) okuplja vodeće novinske agencije iz evropskih zemalja i snažno je angažirana na uređenju medijske scene u Evropi, uključujući pitanja očuvanja profesionalnih standarda, zaštite autorskih prava te razvoju agencijskog novinarstva na globalnom nivou.

FENA je predstavnik Bosne i Hercegovine i u punopravnom članstvu EANA-e je od 2017. godine.