FMRSP

Delić: Za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama 533.000 KM

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, svjesno izazova s kojima se suočavaju domaćinstva pogođena nedavnim poplavama, nastoji biti podrška i imati razumijevanje za sve ono što našim građanima narušava ustaljeni kvalitet života.

U tom duhu, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlada Federacije BiH usvojila je Odluku o izmjeni i dopunama Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava s pozicije tekućeg transfera za sufinansiranje rada, programa i projekata socijalne zaštite, utvrđenog Budžetom FBiH za 2024. godinu.

"Odlukom se uvodi novi program materijalne i stručne podrške domaćinstvima pogođenim poplavama. Za provođenje ovog programa, iznos od 533.201,59 KM bit će dodijeljen Crvenom križu Federacije BiH, koji će, u saradnji s nadležnim institucijama iz Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Fojnice i Kreševa, distribuirati ova sredstva", pojasnio je resorni ministar Adnan Delić.

Crveni križ, kazao je, kao organizacija od posebnog društvenog značaja s javnim ovlastima za djelovanje u kriznim situacijama, osigurat će da pomoć stigne do najugroženijih domaćinstava.

Ovom programu podrške trebao bi se pridružiti i UNICEF Bosne i Hercegovine koji bi također učestvovao s dijelom sredstava koja bi se dodala na ovaj iznos od 533 hiljade KM i kako bi se obuhvatio što veći broj domaćinstava u kojima žive djeca, stari i iznemogli.

Cilj je, kako je kazao ministar, ublažiti posljedice kriznih situacija i pružiti neophodnu podršku za prevazilaženje teških životnih okolnosti, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.