REGULIŠE HIPERTENZIJU

Ovaj čaj iz porodice đumbira trebamo više piti, pomaže zdravlju na brojne načine

Začin jarko žuto-narandžaste boje iz porodice đumbira u kuhinji najčešće koristimo u obliku praha. Kurkumu dodajemo velikom broju jela među kojima ubrajamo ona s rižom, povrćem, juhama i varivima te smoothiejima. Rijetko kad s ovim začinom kuhamo čaj, a trebali bismo.

Glavna aktivna tvar kurkume je polifenol kurkumin, koji ima antioksidativno i protuupalno djelovanje. Također pokazuje antivirusna i antitumorska svojstva. Novija istraživanja upućuju na to da antioksidansni učinak kurkumina može poboljšati i zdravlje jetre jer ima detoksikacijski učinak u tijelu. Naime, može se reći da se ponaša kao prirodan čistač jetre od toksina čime se smanjuje rizik za razvoj bolesti tog važnog organa. Također, veći broj istraživanja je pokazao da kurkuma ima izvanredne rezultate u snižavanju nivoa holesterola i triglicerida u tijelu, ali i visokog pritiska.

Protiv nadutosti

Kurkuma sadrži i turmeron, koji pokazuje antioksidativna i antikancerogena svojstva. Ona također potiče djelovanje enzima tankog crijeva koji razgrađuju ugljikohidrate i masti. Potiče i aktivnost enzima gušterače koji sudjeluju u metabolizmu hranjivih tvari. Pospješuje lučenje žuči, a time i metabolizam masti. Djeluje protiv raka želuca, prostate i debelog crijeva te jača zdravlje želuca i tankog crijeva. Upravo zbog ovih poželjnih svojstava čaj od kurkume se preporučuje kod nadutosti, žgaravice i drugih probavnih smetnji.

Priprema čaja

  • Čajnu kašiku kurkume prelijete sa 150 ml ključale vode
  • Poklopite i ostavite 15 minuta
  • Procijedite i po želji dodajte med i limun
  • Pijte dva puta dnevno po jednu šolju
  • Nakon dvije sedmice napravite pauzu

Ako uzimate bilo kakve lijekove, konzultirajte se sa svojim ljekarom.