KOMENTARISAO TUCHELA

Hoeness nije birao riječi, ovo će da boli Salihamidžića: “Taj čovjek je bio katastrofa za Bayern”

Nijemac Thomas Tuchel, bivši trener PSG-a, Chelseaja i minhenskog Bayerna, novi je selektor Engleske i tu će dužnost preuzeti 1. januara 2025., objavio je u srijedu Engleski nogometni savez (FA).

Nasljednik Garetha Southgatea, koji je englesku reprezentaciju vodio od 2016. do 2024., i Leeja Carsleya, kojemu je privremeni mandat produžen zaključno s utakmicama u studenom, postat će treći strani trener u historiji Tri lava nakon Šveđanina Svena-Gorana Erikssona (2001.-2006.) i Italijana Fabia Capella (2007.-2012.).

Tuchel je kroz karijeru imao brojne kontroverze, a posljednji angažman u Bayernu završen je neslavno.

Tim povodom oglasio se i nekadašnji predsjednik Bavaraca Uli Hoeness, koji se u razgovoru za Bild dotakao Tuchela.

Njega su na klupu Bayerna doveli Hasan Salihamidžić i Oliver Kahn, koji su odlučili zamijeniti Juliana Nagelsmanna u martu 2023, a od tada je sve krenulo na gore.

Istina, osvojili su titulu na jedvite jade u zadnjem kolu, ali je dvojac dobio otkaz, a Tuchel je ostao još samo godinu dana. Prošlu sezonu Bayern je završio bez ijednog osvojenog trofeja.

"Tuchel je bio katastrofa za naš klub. Trenutak zabave u igri je potpuno nestao zbog njegovog načina igranja fudbala što me izuzetno nerviralo. Uz to postojali su i problemi s atmosferom u svlačionici", rekao je Hoeness za Bild, a time i indirektno potkačio Salihamidžića, koji je bio zadužen za pronalazak trenera.