otkriven razlog

Detalj koji su svi primijetili: Princ William ne nosi vjenčani prsten, a evo i zašto

U trenucima u kojima se Kate Middleton oporavlja od preventivne hemoterapije i bori za potpuni oporavak od raka, princ William njena je najveća podrška. Par je u nedavnim videima i na porodičnim fotografijama djelovao skladno i zaljubljeno kao prvog dana, a mnogi su upravo tada primijetili da princ ne nosi vjenčani prsten.

Razlog je jednostavan - William nikad nije volio nositi nakit te prsten nije stavio čak ni na ceremoniji vjenčanja 29. aprila 2011. godine.

Princ William ni na vjenčanju nije stavio burmu

'Bit će samo jedan vjenčani prsten, prema željama para', najavio je glasnogovornik Buckinghamske palače uoči vjenčanja 2011. godine i tako odmah razriješio sve nedoumice.

'Nikad nije volio nakit, niti ga je ikad nosio. Odlučio je da ga neće nositi ni u braku. Sve je stvar osobnog odabira', pojasnio je izvor za Mirror 2023. godine.

Ni princ Philip nije nosio vjenčani prsten

Ovo nije prvi takav slučaj u kraljevskoj porodici. Naime, njegov djed princ Philip također je odustao nošenja vjenčanog prstena tokom braka s kraljicom Elizabetom II.

'Iako je tradicionalno da kraljevske žene nose i zaručnički i vjenčani prsten nakon što se vjenčaju, nikada nije bilo tradicionalno da ga nose kraljevski muškarci', rekla je kraljevska komentatorica Eloise Parker za Marie Claire 2018. i dodala

'Zato ga princ Philip i Princ William nikad nisu nosili. Mislim da kada imate vjenčanje koje gledaju milioni, svi znaju da ste u braku.'

Međutim, kralj Charles III. i princ Harry nose vjenčane burme. Harry nosi platinasti vjenčani prsten s teksturiranom završnom obradom od velškog zlata, od kojeg je napravljen i prsten Meghan Markle, koji je dobila na poklon od Elizabete.

Harry i Meghan odabrali su londonski Cleave & Company za izradu svojih prstenja, zajedno s Meghanin zaručničkim prstenom s tri dijamanta koji je dizajnirao Harry. Dva kamena potječu iz osobne kolekcije princeze Diane, dok treći dolazi iz Bocvane, zemlje koja je ovom paru prirasla srcu.

S princezom Dianom povezan je i zaručnički prsten Kate Middleton, koji je pripadao upravo Williamovoj pokojnoj majci. No, u nedavnim javljanjima putem videa ovaj prsten, s prepoznatljivim safirom, zamijenila je srebrnom burmom.