bombarderima B-2

Huti tvrde: SAD i Velika Britanija izveli 15 zračnih napada na jemenske gradove Sanu i Saadu

Huti u Jemenu objavili su da su avioni američke i britanske koalicije izveli 15 zračnih napada na gradove Sana i Saada.

Prema vijestima televizije Al-Mesira povezane s Hutima, avioni američko-britanske koalicije izveli su šest zračnih napada na područja kao što su Al-Hafa i Jurban na sjeveru i jugu glavnog grada Sane.

Koalicioni avioni su također izveli devet zračnih napada na regione Kehlan i Al-Ubla istočno od grada Saada.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin objavio je da je američko ratno zrakoplovstvo izvelo pet preciznih napada na "podzemna skladišta oružja" u područjima pod kontrolom Huta u Jemenu.

Austin je naveo da su ovi napadi izvedeni bombarderima B-2, koji su mnogo veći i mogu nositi mnogo teže bombe od ratnih aviona koji su se ranije koristili.

Huti u Jemenu, koje podržava Iran, kontrolišu glavni grad Sanu i neke regije od septembra 2014.

Saada, na granici sa Saudijskom Arabijom, smatra se uporištem Huta.

Huti u Jemenu, uz podršku Irana, od 31. oktobra 2023., kao reakcija na izraelske napade u Gazi, zauzimaju komercijalne brodove u blizini jemenske obale, za koje kažu da su povezani s izraelskim kompanijama, te napadaju neke od njih.

Nakon akcija Huta, mnoge brodarske kompanije odlučile su da prekinu svoja putovanja u Crvenom moru.

SAD su objavile da je 18. decembra 2023. formirana multinacionalna "pomorska operativna grupa" pod nazivom "Operacija Welfare Guardian" uz učešće grupe zemalja uz obrazloženje da je ugrožena sigurnost globalne pomorske trgovine.

Američke snage su objavile da su u tom periodu mnogo puta oborile rakete i bespilotne letjelice kamikaze ispaljene iz Jemena.

Otprilike 12 posto svjetske trgovine odvija se kroz Suecki kanal, koji povezuje Mediteran sa Crvenim morem i nudi najkraći put između Evrope i Azije.