šalju SMS poruke

MUP RS upozorava na nove prevare preko interneta: Predstavljaju se kao BH Pošta

jedanaest osoba uhapšeno internet prevare ruka uzima novvac iz ruke koja izlazi iz računara ilustracija plava pozadina iza crni ekran sa tastaturom sivom

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je upozorio na novi oblik internet prevare, a kako navode, prevaranti šalju SMS poruke u kojima se lažno predstavljaju kao BH Pošta, tražeći od korisnika da ažuriraju svoje podatke kako bi preuzeli navodnu pošiljku ili porudžbinu.

Oni su pojasnili i kako izgleda poruka koju šalju prevaranti.

"U SMS poruci se korisniku sugeriše da je paket stigao i da je potrebno ažurirati podatke kako bi preuzeo pošiljku. SMS poruka koristi vizual koji podsjeća na vizual BH Pošte. Poruke su napisane nespretnim i loše prevedenim jezikom, što je jedan od prvih znakova da je riječ o prevarantskom sadržaju", navode iz MUP-a RS.

Pojašnjavaju da je u poruci sadržan link koji vodi na lažnu internet stranicu.

"Od korisnika se traži da unese lične podatke, kao što su Ime, Adresa, Detaljna adresa (broj stana), Grad, Država, Poštanski kod, e-mail i broj telefona, kao I podaci sa platne kartice", dodaju iz MUP-a RS.

Ističu da ova vrsta prevare ima za cilj krađu ličnih podataka kao i podataka sa platnih kartica, koji se potom koriste za neovlaštene novčane transakcije ili druge vidove zloupotreba.