RAPHAEL VARANE

Francuski stoper nakon odluke o povlačenju iz nogometa: Igrao sam 11 godina s jednim koljenom

Francuski stoper Raphael Varane objavio je krajem septembra da se povlači iz nogometa u dobi od 31 godine. Završio je svoju uspješnu karijeru nakon teške povrede koljena. Varane je otkrio i da će se nastaviti baviti nogometom, samo da više neće profesionalno igrati.

Otkrio velike probleme

Ostat će u Comu, no u nekoj drugačijoj ulozi koju nije do kraja definirao. Francuski stoper je odustao je zbog učestalih povreda i zdravstvenih problema, o čemu je govorio za L'Equipe: "Kad sam se povrijedio 11. jula shvatio sam da je gotovo. Činjenica da je to bilo lijevo koljeno bio je znak. Moje lijevo koljeno moralo je kompenzirati desno od 2013. godine i zahvaljujući njemu sam uspijevao pronaći balans. A kada ti lijevo koljeno kaže da mu je dosta nošenja tereta, moraš ga poslušati."

Tokom karijere nije htio govoriti o spomenutim problemima: "Ponekad sam si govorio: 'Kako bi tek bilo s dvije noge…' Sve to shvaćam olako, ali zbog ovog problema stvorio sam svojevrsnu umjetnost. Godinama nisam uklizavao. Čekao bih pravi trenutak da uđem u duel, kada stati ili ubrzati ili da krenem trčati prije napadača.

Ne bih to uspio da nije bilo ovog koljena. Od 20. godine igram tako. Desno koljeno je postalo jako s vremenom, ali manje pokretno, a moje lijevo koljeno činilo je sve što je imalo veze sa snagom. Kako sam igrao s jednim koljenom? Uz puno truda, odricanja, brige i učenja da se upravlja ravnotežom."

Svjetska karijera

Nastupio je u 93 utakmice za Francusku od 2013. do 2022., igrajući ključnu ulogu u njihovoj pobjedi na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018., a bio je i srebrni četiri godine kasnije u Kataru. Varane je svoju klupsku karijeru započeo u Lensu iz Ligue 1, prije nego što se pridružio Real Madridu 2011. godine.

Za Kraljevski klub je igrao 360 puta i osvojio tri naslova La Lige i četiri trofeja Lige prvaka u razdoblju punom trofeja. Pridružio se Manchester Unitedu 2021., upisao 95 nastupa u svim takmičenjima za englesku stranu i pomogao im da osvoje Liga kup 2023. i FA kup 2024., prije nego što je u julu prešao u Como, gdje je pretrpio povredu koljena na svom debiju.