MUP RS

Upozorenje građanima: Pojavila se lažna aplikacija ‘Temu’, izgleda identično kao originalna

Ministarstvo unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska upozorilo je građane na pojavu lažne aplikacije pod imenom "Temu" na zvaničnim prodavnicama aplikacija (App Store i Google Play).

"Prevaranti koriste ovu aplikaciju kako bi prikupljali podatke o platnim karticama i drugim ličnim podacima korisnika", navodi se u upozorenju MUP-a RS.

Istaknuto je da lažna aplikacija izgleda identično kao originalna "Temu" aplikacija, s logotipom i sličnim korisničkim interfejsom.

Foto: MUP RS

"Lažna aplikacija navodi korisnike na lažne sajtove, od korisnika traži ažuriranje podataka, među kojima se traže i podaci sa platne kartice (broj kartice, CVV kod). Unijeti podaci se zatim prenose prevarantima i mogu se zloupotrijebiti za neovlašćene transakcije i krađu identiteta", navode iz MUP-a RS.

Za zaštitu se građanima preporučuje da preuzimaju aplikacije samo sa zvaničnih izvora (App Store i Google Play) te da provjere i ime izdavača.

"Originalnu 'Temu' aplikaciju izdaje 'Temu International LLC'. Na originalnoj aplikaciji imate obavještenje da kupci budu pažljivi, da 'Temu' aplikacija nikada neće poslati SMS poruku i tražiti vam dodatne podatke. Pročitajte komentare i ocjene korisnika prije instalacije, jer lažne aplikacije često imaju sumnjive ili lažne recenzije", navodi se u saopštenju.

Građane upozoravaju da ne unose podatke o kartici u aplikacije koje nisu provjerene, da redovno prate stanje na računu i prijave svaku sumnjivu transakciju svojoj banci kao i da koriste antivirusne aplikacije koje mogu detektovati sumnjive softvere.

U slučaju preuzimanja lažne aplikacije potrebno je odmah ukloniti aplikaciju s uređaja, blokirati svoju karticu i obavijestiti banku o mogućoj zloupotrebi, promijeniti lozinke za sve relevantne naloge koji su korišteni u aplikaciji te prijaviti slučaj policiji.