Brisel

Plenković uoči sastanka lidera EU: Rješenje o dvije države ključni put

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, uoči sastanka lidera Evropske unije u Briselu, istakao je da su jučer imali priliku razgovarati sa najvišim zvaničnicima zemalja Zaliva o zajedničkim naporima za deeskalaciju stanja na Bliskom Istoku, nakon čega je usvojen zajednički dokument.

„Posebno smo se založili za soluciju o političkom dogovoru koje će dovesti do solucije dvije države između Izrela i Palestine. Smatramo da je to ključni put, a jednako tako i za smirivanje situacije, a osobito smo osudili napad na pripadnike UNIFIL-a i želimo da se njihova sigurnost ne ugrožava“, rekao je Plenković.

Istakao je da je jutros održan sastanak na vrhu Evropske pučke stranke gdje je razgovarano o temama današnjeg Evropskog vijeća, između ostalog dolasku predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koji bi trebalo da predstavi mirovni plan.

„Nakon toga, razgovori i o situaciji na Bliskom Istoku, o migracijama, gdje je zajednički stav da je to pitanje koje je već do sada utjecalo na politička zbivanja, arhitekturu na razini Europske unije, utjecaće i u budućnosti ako ne poduzmemo zajedničke napore za jačanje vanjske granice, šengenske granice, usklađenu viznu politiku zemalja koje još nisu u Europskoj uniji, a u Europi su, i jednako tako suradnju sa onim zemljama odakle migracije, uglavnom nezakonite, i kreću. Zato je to jedan čvršći stav i Europske pučke stranke, pa i svih nas ovdje na Europskom vijeću, itekako očekivan i jasan“, rekao je on.

Istakao je da mu je drago da je u zaključku Evropskog vijeća uvrštena i formulacija kojom se pozdravlja summit u Dubrovniku između Ukrajine i zemalja jugoistoka Evrope, gdje je prepoznata važnost podrške država u okruženju Ukrajini i „izraženu solidarnost koja je u tom dokumentu itekako jasna“.

Dodao je da je važno što Zelenski prisustvuje lično jer će imati priliku za raspravu, „vidjeti tih pet točaka, saznati više što je govorio sa ključnim zemljama Zapada, NATO-a, Europske unije, onima koji su vojno najsnažniji u konačnici i onima koji su jamčili sigurnost Ukrajini, takozvanim Budipeštanskim sporazumom od prije 30 godina, kada se Ukrajina odrekla svog nuklearnog arsenala, za uzvrat očekivala da će joj stalne članice Vijeća sigurnosti zajamčiti sigurnost, što se, nažalost nije dogodilo“.