tačka na trakavicu

CIK odbio prigovor SDA, Trojkin kandidat Edin Mašić za načelnika Bugojna i pobjednik izbora nije prekršio zakon

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu jednoglasno je odbila prigovor Općinskog odbora SDA Bugojno kao neosnovan koji se žalio da je kandidat za načelnika Bugojna Edin Mašić istovremeno i državni službenik.

Mašića je SDA prijavila da je prihvatio kandidaturu za načelnika na proteklim lokalnim izborima održanim 6. oktobra, a da je istovremeno bio zaposlen kao državni službenik na radno mjesto Stručni saradnik za boračko-invalidsku zaštitu u Općini Bugojno, što je protivno Izbornom zakonu BiH.

CIK BiH je nakon prigovora, otvorio predmet u ovom slučaju i zatražio izjašnjenja svih aktera u ovom postupku.

Kako je rečeno na današnjoj sjednici CIK-a ovo je bio obiman predmet, nešto duže nego uobičajeno se radilo na njemu, jer su zatražene i dobijene dopune izjašnjenja o ovom prigovoru i slučaju.

Nadležne službe CIK-a BiH su utvrdile da je Mašić koristio godišnji odmor u vrijeme izborne kampanje, da je o kandidaturi obavijestio pravovremeno nadležne, te da u ovom slučaju nije prekršen ni Izborni zakon BiH, ni Zakon o državnoj službi u FBiH.

Prema dosadašnjim, preliminarnim rezultatima lokalnih izbora, Mašić je osvojio 6.142, a njegov protukandidat iz SDA , Mirza Idrizović 6.089 glasova.