Kako živjeti zelenije?

Bradara otvorila Međunarodnu konferenciju ‘Izgradimo održivu BiH 2’

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara danas je u Sarajevu otvorila međunarodnu konferenciju "Izgradimo održivu BiH 2" čiji je cilj jačanje kvalitete društvenih odnosa i promicanje ideje kako živjeti zelenije i okolišno prihvatljivije, a sve u cilju izgradnje ključnih koraka prema održivoj budućnosti za BiH.

Bradara je rekla da njeno prisustvo na ovoj, kao i na prošlogodišnjoj konferenciji čiji je pokrovitelj, govori o tome šta ona lično i kao dio izvršne vlasti Federacije BiH, misli o zaštiti okoliša, ali i o ukupnom održivom razvoju u BiH.

"Ove godine su u Bosni i Hercegovini organizirane brojne konferencije na ovu temu i nama se održivi razvoj događa jučer, a ne sutra. Godina 2026. kada počinje primjena CBAM mehanizma je već danas, a ne 2026. i mi zaista moramo podržati sve ove znanstvenike, sve ove gospodarstvenike i realni sektor koji je već ušao u tu fazu održivog razvoja i svega onog što taj održivi razvoj nosi", izjavila je Bradara, dodajući da on podrazumjeva ekonomski i društveni razvoj, a prije svega zaštitu okoliša.

Kada je u tom smislu riječ o zakonskom okviru i stvaranju ambijenta, Bradara je navela da je Federacija BiH, uprkos složenom uređenju, na dobrom putu da reguliše puno toga, te da su doneseni određeni zakoni i da su određeni u proceduri.

"Sada je na Ministarstvu okoliša, na Fondu za okoliš i svim institucijama da donesu pozakonske akte, ali i da se svi mi počnemo ponašati sukladno tome. Također, da podržimo mlade ljude u lokalnim samopravama koji ipak vide svoju budućnost ovdje i svjesni su koliko je važan održivi razvoj i zaštita okoliša", dodala je Bradara.

Konferenciji su i ove godine osim predsjednice Bradare pokrovitelji federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder i dopredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić. Organizator je Međunarodna akademija održivog razvoja (UZOD) u suradnji sa Privrednom komorom FBiH, a medijski pokrovitelj je Federalna novinska agencija - FENA.

Pranjić je naveo da je pred nama ozbiljan put i poduhvat i da se o ovim temama i aktivnostima treba ozbiljno pristupiti.

"To je svakako proces dekarbonizacije koji slijedi, karbonski otisak koji će nam svima biti neophodan. Na konferenciji kroz ova dva dana ćemo vidjeti koje će sve kompanije i privrednici iz Bosne i Hercegovine i regiona biti prisutne i koji će se naći u nekoj mjeri, ako već nisu počeli proces karbonskog otiska i svih priprema koje idu kroz sve te procese, kako bi se ispunile sve regulative i pravila koje EU traži, odnosno kako bi tržište EU bilo dostupno", dodao je Pranjić.

Mladi koji su u izvršnim pozicijama ili nekoj političkoj poziciji, prema njegovim riječima, dat će svakako svoj dopinos.

"Govorim u svoje osobno ime, ali vjerujem da i druge mlade kolege koje obnašaju razne dužnosti u Bosni i Hercegovini misle isto i mislim da ćemo biti na dobrom tragu, ali u svakom slučaju ne trebamo i ne smijemo izostaviti iskustva stručnih ljudi kako bi zajedno prošli ovaj proces tranzicije koji je nama prevažan i to je ono sa čime se već sutra, a ne u nekoj dalekoj budućnosti, susrećemo", istakao je Pranjić.

U okviru konferencije će biti održana posebna sesija na kojoj će biti govora o komuniciranju u procesima zaštite okoliša, te ulozi medija u tim procesima.