'reforma' javne uprave

Kako je Raport i najavio: Delikatna odluka pred Vijećem ministara BiH. Hoće li ADS otvoriti dodatne urede u Banjoj Luci i Mostaru?

Kao što je Raport još u julu ove godine najavio, Vijeće ministara BiH će danas razmatrati Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Agencije za državnu službu.

To podrazumjeva širenje sektora u Mostaru i Banjoj Luci, što za sobom vuče i dodatna zaposlenja u državnu upravu.

Raport je već objavio predloženi Pravilnik.

Iako nije teško pretpostaviti kako će se birati direktori tih ureda i njihovi saradnici i savjetnici kao i da će ovaj potez iziskivati nove i značajne troškove u budžetu, kroz obrazloženje za izmjenu Pravilnika, iz Agencije nam poručuju da sve to rade 'za dobrobit građana'.

"Imajući u vidu načelo racionalizacije unutrašnje organizacije koje podrazumijeva uspostavu ekonomične organizacione strukture potrebne za efikasno i uspješno obavljanje poslova i rukovođenje uz što manje troškove, te načelo dostupnosti što podrazumijeva da se unutrašnja organizacija organa uprave utvrdi na način kojim se u najvećoj mogućoj mjeri omogućava efikasno zadovoljenje potreba građana i drugih stranaka, uspostavljanjem Odjeljenja Agencije van sjedišta Agencije omogućava se efikasno zadovoljenje potreba građana i drugih stranaka, lakši pristup javnoj upravi, veća konkurentnost prijavljivanjem većeg broja kandidata, koji neće biti izloženi troškovima putovanja do mjesta održavanja ispita, ukoliko žive na udaljenim lokacijama", dio je obrazloženja Agencije za državnu službu o potrebi otvaranja ureda u Mostaru i Banjoj Luci.

O Pravilniku će se izjašnjavati Vijeće ministara BiH koje će dati konačnu riječ o otvaranju odjeljenja Agencije u još dva grada.