PRIRODNI REFLEKS

Ovo su ozbiljni zdravstveni rizici koji mogu nastati ako sprječavate kihanje

Kihanje je prirodni refleks koji služi kako bi očistio nosne prolaze od iritansa poput prašine, bakterija, dima, peludi ili plijesni.

Pomaže spriječiti ulazak tih tvari u dišne puteve i uzrokovanje infekcija. Kihanje može doseći brzinu do 160 km/h, jer se pritisak stvara u plućima, sinusima i nosnoj šupljini, a zatim se oslobađa kako bi se izbacile neželjene čestice.

Proces započinje kada je trigeminalni živac, jedan od kranijalnih živaca, stimuliran, što dovodi do dubokog udisaja i povećanja pritiska koji rezultira kihanjem.

Kihanje je nehotično i pomaže očistiti klice iz vaših dišnih puteva. Ako osjećate potrebu za kihanjem, ali ne možete kihnuti, možete pokušati metode poput škakljanja nosa, gledanja u jarko svjetlo ili mirisanja jakih mirisa kako biste potaknuli refleks.

Zašto je bolje kihati nego zadržavati kihanje?

Važno je kihati pristojno kako biste izbjegli širenje klica. Kada kišete, koristite maramicu za pokrivanje nosa i usta ili kihnite u nadlakticu ako nemate maramicu. Izbjegavajte korištenje ruku za pokrivanje lica i temeljito ih operite nakon kihanja.

Potiskivanje kihanja može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih rizika, uključujući:

  • puknuće bubnjića
  • infekcije uha
  • pucanje krvnih žila
  • aneurizme u mozgu
  • kolaps pluća
  • prijelom rebara.

To je zato što zadržavanje kihanja sprječava oslobađanje nakupljenog pritiska, što može oštetiti različite dijelove tijela.

Za upravljanje kihanjem možete ispuhati nos, reći nešto nasumično, pritisnuti jezik o nepce ili zakloniti oči od svjetlosti. Često kihanje može ukazivati na alergije ili druge okidače poput parfema, jakog svjetla ili začinjene hrane, a to se može kontrolirati prepoznavanjem i izbjegavanjem okidača.

Kihanje je zaštitna radnja koja pomaže spriječiti ulazak štetnih čestica u tijelo. Iako može biti primamljivo spriječiti kihanje, to može uzrokovati štetu, stoga je uvijek bolje pustiti kihanje i slijediti higijenske prakse kako bi se smanjilo širenje klica.