Vijesti

Dan roza vrpce u Mostaru: HNK vodeći u broju oboljelih i smrtnosti od karcinoma dojke

Foto: Fena

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u protekloj godini je, prema podacima kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO), 121 žena oboljela od karcinoma dojke, a 25 žena je umrlo, istaknula je u četvrtak u Mostaru predsjednica Udruge "Novi pogled" Maja Memić tokom manifestacije "Dan roza vrpce" koja se odvija pod sloganom "Nismo same imamo Vas".

Manifestacijom se, kažu organizatori, želi upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, prevenciju te bolesti i pravovremeno liječenje te skrb za oboljele.

Memić je kazala kako su na spomenutu manifestaciju svi dobro došli da im daju vjetar u leđa, te podsjetila da se u oktobru više priča o podizanju svijest i značaju važnosti prevencije kod karcinoma dojke.

"Za nas oktobar nije samo mjesec u kalendaru, ne odnosi se samo na 31 dana. Ipak je to jedna cijela kalendarska godina, to je stvarna i nemilosrdna borba protiv ove bolesti, kako za ženu koja se susretne s dijagnozom, tako članove njene porodice", naglasila je Memić.

Istaknula je kako karcinom dojke ne bira, te da starosne dobi nema kada je u pitanju spomenuta bolest.

"Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo HNK koje mi imamo u 2023. godini, 121 žena je oboljela od karcinoma dojke, a 25 žena je umrlo", naglašava Memić.

Dodala je kako će volonteri dijeliti roze vrpce po cijelom gradu, te kako je roza vrpca znak solidarnosti, učešća i podrške svim ženama koje se susreću s dijagnozom i onim čija je borba već dugi niz godina.

Ponovila je kako se o prevenciji treba stalno govoriti.

"Uvijek trebamo pričati. Treba žene doslovno tjerati na preglede. Imate žena koje redovno idu na ultrazvučni pregled dojke, mamografski pregled i ginekološke ali definitivno ima i onih žena koje ne žele ići kod ljekara dok ne osjete neke simptome", kazala je.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNK Andrej Čović istaknuo je kako su došli podržati današnju manifestaciju "Dan roza vrpce" naglasivši kako je prevencija najvažnija te da se bolest liječi ako se otkrije na vrijeme.

"Ako se ova bolest otkrije na vrijeme ona ima 90 posto mogućnost izlječenja. Najvažnija stvar je prevencija, pregledi i kontrolni pregledi i u skladu s tim HNK od 2019. godine provodi preventivni program ranog otkrivanja karcinoma dojke. Do danas smo imali preko 18 hiljada upućenih poziva za pacijentice i otkriveno je preko 100 sumnjivih nalaza temeljem tih preventivnih pregleda. Možemo reći da je taj program ispunio svoju svrhu, odnosno da jedan spašeni život vrijedi provođenje takvog programa", naglasio je Čović.

Istaknuo je kako su troškovi onkološkog liječenja jedne pacijentice koja u kasnijoj fazi otkrije karcinom dođe oko 130.000 maraka, što dovoljno govori o važnosti provođenja ovakvih programa.

"HNK je vodeći što se tiče broja ženske populacije oboljelih i smrtnosti od karcinoma dojke kada govorimo o onome što se preko Fonda zdravstvenog osiguranja finansira kroz liječenje", istaknuo je Čović.