evo prilike

NASA nudi 3.000.000 dolara svakome ko može ovo riješiti

Ako dobro odigrate svoje karte, zapravo biste mogli raditi s NASA-om.

Mogli biste biti sastavni dio pomoći NASA-i u njezinim budućim misijama, budući da je svemirska agencija postavila svjetski izazov.

Ne možete svaki dan postati dio napretka čovječanstva do zvijezda i dalje, ali to bi se moglo promijeniti za ljude koji dođu u NASA-u s rješenjem za problem.

Unatoč tome što svemirsku agenciju čine neki od najpametnijih inženjera i naučnika, NASA i dalje nailazi na probleme - zapravo mnogo njih.

A budući da državna agencija želi pomoć u njihovom rješavanju, spremni su platiti.

Koliko? Pa, prilično lijep svota.

NASA je spremna platiti 3 miliona dolara svakome tko im može pomoći u rješavanju jednog od najvećih problema s kojima se očekuju dok nastavljaju širiti naš doseg u svemir.

Ovo je osobito važno zbog nadolazećih misija, prije svega povratka na Mjesec. Ova misija, zakazana za 2026., vidjet će prvu posadu u više od 50 godina koja će sletjeti na njegovu površinu, piše Unilad.

Dugo očekivana misija vidjet će prvu ženu i prvu obojenu osobu na Mjesecu.

Dakle, koji problem NASA želi riješiti?

Pa, kako ima više namjera da se ide na Mjesec i dalje, žele značajno poboljšati održivost navedenih misija.

Dok je NASA do sada smislila kako odvesti ljude na Mjesec, svemirska agencija traži pomoć u poboljšanju održivosti dugoročnih lunarnih misija - naime, kako reciklirati sav otpad u svemiru.

Agencija je postavila web stranicu pod nazivom LunaRecycle Challenge i naglasila koliko je održivost važna.

Izjava na stranici kaže: "Dok se NASA priprema za buduće ljudske svemirske misije, održivost će biti ključna. LunaRecycle Challenge traži od inovatora da razmotre kako se različiti tokovi krutog otpada mogu obraditi i reciklirati u svemirskom okruženju tako da se malo ili nimalo otpada ne mora vratiti na Zemlju.

"Izazov se također nada da će potaknuti bolje pristupe i rezultate za zemaljsko recikliranje—kroz potpuno nove pristupe, procese koji poboljšavaju učinkovitost i smanjuju toksične rezultate, i tehnologije manjeg opsega koje bi se mogle primijeniti u zajednicama širom svijeta."

Nova razmišljanja

Organizatori LunaRecycle Challengea se nadaju da će ovo iznjedriti nova razmišljanja i rješenja za buduće probleme.

Voditelj izazova sheme i vršitelj dužnosti voditelja programa za NASA-ine Centennial Challenges, Kim Krome, također je rekao: "Drago mi je što će NASA-in LunaRecycle Challenge doprinijeti rješenjima koja se odnose na tehnološke potrebe unutar napredne proizvodnje i staništa.

"Vrlo smo uzbuđeni vidjeti kakva rješenja generiraju naši globalni konkurenti i nestrpljivi smo da ovaj izazov posluži kao pozitivan katalizator za približavanje agencije i čovječanstva istraživanju svjetova izvan našeg."