upozorila

Eva Mendes se okomila na poznatog proizvođača pahuljica za djecu: Niste ispunili obećanje

Eva Mendes oglasila se na Instagramu i iskoristila ovu društvenu mrežu kako bi upozorila na umjetne boje u Kellogovim žitaricama poput Froot Loopsa.

Kako stoji u objavi, Eva je zatražila uklanjanje 'štetnih' prehrambenih boja u popularnim američkim pahuljicama i napomenula kako boje kao što su crvena 40 i žuta 5 već zabranjene u nekoliko evropskih zemalja zbog njihove povezanosti s hiperaktivnošću i karcinomom.

Kako je rekla, te boje odavno nisu prisutne u proizvodima za međunarodna tržišta, no nastavljaju postojati u američkim verzijama.

Kellogg's je inače prije gotovo deset godina obećao ukloniti umjetne boje i sastojke iz svih svojih žitarica, no dato obećanje još uvijek nije ispunio.

Mendes, koja s Ryanom Goslingom ima dvije kćerke, prozvala je javno proizvođača da uklone boje te je pozvala svojih 6,6 miliona pratitelja da se pridruže 'mirnom prosvjedu do Kelloggovog sjedišta'.

Protest je uistinu i održan ovog tjedna ispred sjedišta ovog diva u Michiganu gdje su deseci aktivista predali peticiju s gotovo 400 hiljada potpisa.

'Odrasla sam na pahuljicama i još uvijek ih volim, no više neću jesti Kellogg's nakon što sam saznala da su mnogi sastojci koje koriste ovdje u Americi ZABRANJENI u drugim zemljama', napisala je Eva Mendes.

Glumica je uporedila prehrambene oznake na proizvodima Froot Loopsa za američko i kanadsko tržište, a otkriće je uistinu zabrinjavajuće. Američka verzija sadrži crvenu 40 boju, žutu 5, plavu 1 i žutu6, kao i butilirani hidroksitoluen koji je povezan s mnogim zdravstvenim problemima kod djece, dok su u kanadskoj verziji korišteni koncentrati sokova borovnice, mrkve i lubenice.