ispred ohr-a

Omelo ih loše vrijeme: Mizeran odziv na protest protiv Schmdita

(Foto: Raport)

Nakon izjave Christiana Schmidta na Face TV koju su mogi požurili da protumačen kao "izjednačavanje prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine i ratnog zločinca Ratka Mladića", danas je u Sarajevu održan protest u organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Ipak, loše vrijeme kao da je poremetilo planove organizatorima, pa je zvučno najavljeni skup ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) okupio mizeran broj građana.

Iz Kruga 99 su se jučer sjetili da negoduju "u znak protesta zbog ‘rušenja’ presude 'Kovačević' i antibosanskog djelovanja visokog predstavnika Christiana Schmidta".

Na skupu je održana i press konferencija.

I iz OHR-a je jučer još jednom naglašeno da je "Ratko Mladić je presuđeni ratni zločinac i najodgovorniji za počinjeni genocid u Srebrenici.

Alija Izetbegović je prvi predsjednik Predsjedništva BiH i ključna ličnost za postizanje mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je spasio živote". 

"Sve zlonamjerne i pogrešne tvrdnje kojima se sugerira da visoki predstavnik namjerno izjednačava prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića s presuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem potpuno su neutemeljene", poručeno je iz OHR-a.