lider grupe

Smrt Sinwara mogla bi označiti kolaps svakog preostalog otpora Hamasa u Gazi


Ako se potvrdi smrt lidr Hamasa Yahye Sinwara, to bi bio vrlo, vrlo značajan trenutak u ratu između Izraela i palestinske grupe.

"To bi imalo značajne posljedice. Imate dva aspekta toga. Prvo, i dalje se vode borbe na samom terenu između izraelskih snaga i onoga što je ostalo od Hamasa u Gazi na dnevnoj bazi.

Trenutno je sukob uglavnom fokusiran na sjevernu Gazu. Pretpostavili biste da ako se potvrdi da je Sinwar ubijen, s obzirom na to da je toliko drugih viših komandanata ubijeno posljednjih mjeseci, ono što bi se moglo vidjeti je kolaps bilo kakvog preostalog otpora Hamasa u Gazi", navodi u analizi Sky News.

U odnosu na taoce koje je Hamas zarobio 7. oktobra prošle godine, Sinwar je postao glavni čovjek na Hamasovoj strani za bilo kakve pregovore.

"Svaki razvoj događaja u pregovorima o taocima morao je ići preko njega, prilično dugotrajnim putem, jer je, pretpostavljamo, provodio toliko vremena "pod zemljom", bio bi vrlo svjestan sigurnosti oko bilo kakve komunikacije koju je imao sa vanjskim svijetom.

Ali događaji, rasprave, pregovori koji su se vodili u Kairu, u Dohi ili drugdje na kraju bi morali dovesti do Sinwara i to je bila radna pretpostavka u posljednje vrijeme da on nije voljan ući u sporazum o prekidu vatre i sporazumu o oslobađanju talaca sa Izraelom.

Mnogi ljudi krive Sinwara zašto je 101 talac još uvijek u Gazi, a nije bilo sporazuma o taocima. Ako je eliminrsan, teško je reći da li će to doneti neko ubrzanje u pregovorima o taocima. Zaista je teško reći, jer ne znamo s kim bi sada razgovarali pregovarači", navodi Sky.