tvorci falsifikata

Emir Kusturica traži od tužilaštva da pokrene postupak protiv TV Pink

Reditelj Emir Kusturica zatražio je od Posebnog odjeljenja za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da pokrene postupak i zatraži uklanjanje "uvredljivog sintetiziranog audio i video snimka" emitiranog na televiziji Pink o Kusturici, saopćilo je danas odvjetnička kancelarija Tomanović.

"Nezakonito korištenje vještačke inteligencije za kreiranje lažnih i montiranih snimaka poznat kao deepfake je prepoznato u mnogim državama kao društveno opasno za demokratsko društvo, elementarna lјudska prava ali i za sigurnost građana", navodi se u saopćenju koje prenosi Beta.

Kusturica je preko advokatske kancelarije zatražio da Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM) pokrene postupak protiv Pinka, a da Viši sud donese privremenu mjeru i zabranu vlasniku te televizije Željku Mitroviću za dalje emitiranje i promoviranje "nezakonite obrade lika i glasa".

"Nepodoban je pokušaj tvorca falsifikata da uvredu i nezakonito postupanje opravda navodnom satirom jer snimak nije ni satira, ni umjetnički ni bilo koji pravno dozvolјeni oblik izražavanja već zakonom zabranjeno postupanje suprotno javnom interesu", dodaje se u saopćenju.