negirao zločin

Preokret u slučaju ubistva oca Michaela Jordana, sudija zatražio da osuđeni ubica izađe na slobodu

Sudija iz Sjeverne Karoline, koji je predsjedavao suđenjem za ubistvo oca Michaela Jordana 1996. godine, podnio je zahtjev državnoj komisiji za uslovni otpust da pusti osuđenog ubicu.

Penzionisani sudija Gregory Weeks pozvao je na oslobađanje Daniela Greena, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog smrtonosnog pucnja na Jamesa Jordana, potvrdio je službenik za komunikacije Odjela za kazne Sjeverne Karoline.

Green i njegov saoptuženik, Larry Demery, osuđeni su za ubistvo oca košarkaške legende 23. jula 1993. godine tokom neuspjele pljačke.

Obojica su u vrijeme ubistva imali 18 godina.

Detalji o Weeksovoj peticiji nisu bili dostupni jer saslušanja komisije za uslovni otpust u Sjevernoj Karolini nisu otvorena za javnost.

James Jordan je spavao u svom crvenom Lexusu pored autoputa Sjeverne Karoline kada je ubijen. Auto mu je poklonio sin, koji je u to vrijeme vodio Chicago Bullse Bullse do prve tri od njegovih šest NBA titula.

Jamesovo tijelo pronađeno je u močvari Južne Karoline nekoliko dana nakon ubistva i identificirano je kroz zubne kartone.

Green je proglašen krivim za ubistvo tokom pljačke i zavjeru da se počini pljačka, navodi Associated Press.

Demeri je svjedočio da je Green povukao okidač i ubio Jamesa Jordana. Demeri je priznao krivicu za prvostepeno ubistvo, oružanu pljačku i zavjeru da se izvrši pljačka, i kao i Green, dobio je doživotnu kaznu zatvora.

Green je uvijek govorio da nije ubio Jamesa Jordana, ali je priznao da je pomogao u uklanjanju tijela.