nađen u ruševinama

Kako su Izraelci ubili Yahyu Sinwara? Naredili napad zbog vojnika, nisu ni znali da je vođa Hamasa u zgradi

Čak ni same izraelske odbrambene snage (IDF) nisu bile sigurne jesu li ga smaknuli

Obavještajni podaci pokazivali su da se tamo okupljaju bitni ljudi Hamasa.

Zatekli su militante kako ulaze u zgradu i naredili napad. Kasnijom provjerom pronašli su čovjek koji liči na vođu Hamasa Yahyu Sinwara…

Masovnog ubicu Sinwara, odgovornog za masakr i zločine 7. oktobra prošle godine, ubili su vojnici IDF-a (izraelska vojska). Objavio je to u četvrtak izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz.

Žestoki udari

Izrael je proteklih sedmica žestoko udario na Gazu.

Divizija za Gazu i 162. divizija imali su obavještajne podatke kako bi se na određenim podrujima u Gazi mogli skrivati visoki zvaničnici Hamasa.

A onda su u srijedu vojnici iz 828. brigade vidjeli kako nekoliko militanata Hamasa ulazi u zgradu i naredili su napad, piše Times of Israel.

Nakon napada išli su u provjeru i otkrili čovjeka koji jako podsjeća na Sinwara.

Nisu ni znali da bi on mogao biti na tom području.

Informaciju su držali za sebe, ali je u srijedu procurilo - "možda smo ubili novog vođu Hamasa". Satima se špekuliralo je li zaista poginuo.

Društvenim mrežama počele su kružiti i fotografije koje navodno prikazuju Sinwarovo mrtvo tijelo. Na njima je čovjek koji jako podsjeća na Sinwara.

Na slici se vidi kako leži mrtav u ruševinama uništene zgrade s ozbiljnim ozljedama lobanje.

Čak ni same izraelske odbrambene snage (IDF) nisu bile sigurne jesu li ga smaknuli, a onda je izašao ministar Katz i izjavio:

"Pobjeda je ovo za cijeli slobodni svijet".

Inače, Sinwar je kratko bio na čelu Hamasa. Imenovan je u augustu nakon što je u Teheranu ubijen Ismaila Haniyeh.

Planirao masakre

Sinwar je bio na vrhu liste najtraženijih osoba u Izraelu. Državne sigurnosne agencije vjeruju da je on vodio planiranje i izvršenje masakra u južnom Izraelu 7. oktobra 2023. godine, u kojem je ubijeno više od 1,200 ljudi, a 251 osoba je oteta i odvedena u Gazu.

Osnovao je Sinwar Hamasovu sigurnosnu službu, koja je ubijala Palestince koje su optuživali za saradnju s Izraelom. Zbog toga je veći dio života proveo u izraelskom zatvoru.

Nakon trećeg hapšenja 1988. godine osuđen je na četiri doživotne robije.

Oslobodili su ga 2011. u velikoj razmjeni palestinskih i izraelskih zarobljenika.

Tijelo Yahye Sinwara identificirali su pomoću dentalnog otiska, a dodatnu identifikaciju proveli su poređenjem otisaka prstiju kako bi tačno utvrdili da se zaista radi o vođi Hamasa, piše CNN.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant kaže da je Izrael donio pravdu svojim građanima ubistvom čovjeka koji je režirao smrtonosne napade 7. oktobra.

"Sinwar je umro dok su ga progonili - nije umro kao komandant, već kao netko tko se brinuo samo za sebe", rekao je Gallant.

"Jasna poruka"

Ministar odbrane je dodao kako je ovo "jasna poruka stanovnicima Gaze i ostalim Hamasovim militantima".

Kasnije se obratio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

"Sinwar vam je uništio živote. Govorio vam je da je lav, no zapravo se sakrio u mračnu jazbinu i ubijen je dok je u panici bježao od naših vojnika.

Njegova je eliminacija važna prekretnica u padu Hamasove vladavine zla. Želim biti jasan: Hamas više neće vladati Gazom.

Ovo je početak dana nakon Hamasa i to je vaša prilika da se konačno oslobodite njegove tiranije.

Mozak koji stoji iza najgoreg masakra našeg naroda od holokausta, ubojica odgovoran za smrt hiljada Izraelaca i otmicu stotina, eliminiran je. S njim smo poravnali račune", rekao je Netanyahu, prenose 24sata.