VOĐA HAMASA

IDF otkrio šta je nađeno u džepovima ubijenog Sinwara

Vođa Hamasa Yahya Sinwar imao je kod sebe 9800 eura (40.000 šekela) kada je jučer ubijen u Rafahu, rekao je glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari dok je predstavljao videozapis Sinwarovih posljednjih trenutaka snimljen dronom.

On je potvrdio da ga je IDF "identificirao kao terorista u zgradi" i da nije znao da je to Sinwar. “Pucali smo na zgradu i krenuli u potragu. Našli smo ga s pancirnom prslukom i pištoljem i 40.000 NIS-a.”

Sinwar se očito već neko vrijeme kretao tunelima u tom području, tvrdi Hagari. Vjerojatno je pokušavao “pobjeći na sjever, u sigurnija područja” dok se IDF približavao. “Bježao je od kuće do kuće, identificirali smo ga kao terorista i eliminirali ga.”

Hagari je istaknuo da je IDF mjesecima pratio Sinwara i da je njegov DNK pronađen u tunelu nekoliko stotina metara od mjesta gdje je Hamas u augustu ubio šest talaca.

Izrael aktivno traga za Muhammadom Sinwarom, bratom ubijenog vođe Hamasa, i svim vojnim zapovjednicima Hamasa. IDF će nastaviti djelovati u Gazi protiv terorista Hamasa, dodao je.

On je također porekao da Izrael provodi najavljeni "generalov plan" za opsadu sjeverne Gaze. Naveo je da IDF ima svoje planove koji slijede međunarodno pravo.