OPERACIJA SLALOM

Bivšem olimpijcu prijeti doživotni zatvor: FBI ga traži zbog dilanja droge i višestrukih ubistava

Listi poznatih sportista koji su nakon karijere sav fokus prebacili na kriminal pridružio se i bivši snowboarder Ryan Wedding. Član kanadske reprezentacije na ZOI u Salt Lake Cityju 2002. (završio 24. u slalomu) tražen je od strane FBI-ja u znakovito nazvanoj "Operaciji slalom".

FBI je, naime, izdao nalog za potragu 43-godišnjaka, ponudivši nagradu od 50.000 dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

Wedding je tražen zbog navodnog vođenja i sudjelovanja u transnacionalnoj operaciji trgovine drogom koja je slala stotine kilograma kokaina iz Kolumbije, preko Meksika i južne Kalifornije, u Kanadu i drugdje u Sjedinjenim Državama. U nalogu za hapšenje također se ističe da je Wedding bio umiješan u organizaciju višestrukih ubistva povezanih s drogom.

Američki mediji navode da je Wedding u krijumčarskom svijetu poznat pod nadimcima "The Boss" (šef), "Gigant" (velikan) i "Public Enemy" (državni neprijatelj) te da je dio kriminalne organizacije koja djeluje pod zaštitom zloglasnog meksičkog kartela Sinaloa.

Martín Estrada, savezni tužitelj za Kaliforniju, potvrdio je da je olimpijac koji je postao diler droge sada optužen za vođenje transnacionalne organizirane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom kokainom i ubistvom nevinih civila. Tamošnje su vlasti u okviru "Operacije slalom" uhapsili više od 10 ljudi, no Wedding i trojica još uvijek su u bijegu.

U okviru istrage, policija je zaplijenila više od tone vatrenog oružja i municije, 250.000 dolara u gotovini i 3,2 miliona eura u kriptovalutama. Američke vlasti tvrde da su optuženici posjedovali kokain u vrijednosti između 23 i 25 miliona dolara.

Bivši olimpijac Ryan Wedding mogao bi biti osuđen i na doživotni zatvor. Samo po optužbama za trgovinu drogom, ako bude osuđen, Weddingu prijeti minimalno 10 godine zatvora. A što se tiče optužbi za ubistva i zločinačko udruženje, svaka nosi doživotnu kaznu u saveznom zatvoru.