putinov saveznik

Zelenskij upozorio da prijeti svjetski rat. Šalje li diktator Kim Jong-un 10.000 vojnika u Ukrajinu?

Hoće li se 10.000 sjevernokorejskih vojnika priključiti ruskom ratu u Ukrajini?

To je ono što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij upozorio tokom posjete sjedištu NATO-a u Briselu, nazvavši bilo kakvo uplitanje Sjeverne Koreje "prvim korakom prema svjetskom ratu".

Također je otkrio da su "taktičko osoblje" kao i vojni oficiri iz totalitarne države već bili na terenu u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom.

Obavještajni podaci

“Od naših obavještajaca imamo informaciju da je Sjeverna Koreja poslala taktičko osoblje i ofiricre u Ukrajinu na privremeno okupirane teritorije.

Oni pripremaju i u svojoj zemlji 10.000 vojnika, ali ih još nisu prebacili u Ukrajinu ili u Rusiju“, rekao je Zelenskij.

Obavještajne podatke tek treba potvrditi zapadni zvaničnici, ali pretpostavlja se da Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i drugi saveznici pomno prate situaciju.

Raspoređivanje sjevernokorejskih vojnika bio bi značajan korak u podršci Moskvi iz Pjongjanga, koji je već osigurao velike količine municije, uključujući artiljerijske granate i balističke projektile, prenosi Sky News.

Zelenskij: Upozorenje u Briselu

Taj bi potez također bio jasan pokazatelj koliko su razorni gubici među ruskim snagama u Ukrajini utjecale na sposobnost ruskog predsjednika Vladimira Putina da generira dovoljan broj novih ruskih regruta za borbe.

Zapadni zvaničnici tvrde da je dnevna stopa septembarskih gubitaka ruskog vojnog osoblja - poginulih i povrijeđenih u Ukrajini - 1.271.

Taj nivo gubitaka znači da se čak i hiljade sjevernokorejskih vojnika izjednačava s "malo dana gubitaka što je neka vrsta popunjavanja praznine", rekao je zapadni zvaničnik na brifingu s novinarima.

Komandni lanac

Također postoje pitanja o tome kako bi se Sjevernokorejci integrirali u ruski komandni lanac.

"Kako na praktičnoj razini funkcionira komandovanje i kontrola?" rekao je zvančnik, misleći na to kako bi ruski komandanti na terenu u Ukrajini mogli objasniti sjevernokorejskim vojnicima šta da rade.

"Mogu li govoriti istim jezikom? Kako ih integrirati u snage?" rekao je on.

Jong-un: Izolirana nacija

Još jedno pitanje koje sigurno mora imati na umu vođa Sjeverne Koreje, Kim Jong-un, jeste mogućnost da vojnici koje on pošalje iz svoje izolirane nacije prebjegnu i odbiju se vratiti u Koreju.

"Mislim da je to zaista zanimljiva tačka.

To bi moglo temeljno potkopati - ne nužno cijelu stvar - ali svakako ideju", rekao je ovaj zvaničnik.