traže akciju

Zastupnici EP tražili zabranu trgovine s Izraelcima koji su uzurpirali palestinsku zemlju

Evropski parlament usvojio rezoluciju kojojm Rusiju proglašava sponzorom terorizma

Neki zastupnici u Evropskom parlamentu (EP) zatražili su od Komisije Evropske unije (EU) da zabrani komercijalne aktivnosti s Izraelcima koji su uzurpirali palestinski teritorij.

Slovenački europarlamentarac Matjaž Nemec naveo je na svom X profilu da je 30 zastupnika iz različitih političkih grupa poslalo zastupničko pitanje Evropskoj komisiji o tome da li treba zabraniti komercijalne aktivnosti na mjestima koja su zauzeli Izraelci.

Nemec je zatražio akciju, navodeći da bi, ako se trgovina s Izraelcima u okupiranim područjima nastavi, to bila "direktna pomoć nastavku izraelske okupacije i kršenje međunarodnog prava".

U zastupničkom pitanju koje je podijelio podsjeća se da su se sve članice EU složile da su naselja na palestinskim teritorijama koje je okupirao Izrael po međunarodnom pravu nelegalna i da predstavljaju prepreku "rješenju dvije države".

Podsjećaju i na odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) da "zemlje imaju obavezu da se suzdrže od komercijalnih i ekonomskih odnosa s Izraelom na okupiranim palestinskim teritorijama" te je naglašeno da je EU prekršila svoje obaveze prema međunarodnom pravu nastavljajući svoje komercijalne odnose.

U prijedlogu se pita: "Hoće li Komisija EU poštovati svoje obaveze prema međunarodnom pravu i odmah zabraniti svu trgovinu s ilegalnim izraelskim naseljima?"