sastnaci na vrhu

Biden doputovao u Njemačku. Na stolu vruće teme – Ukrajina i Bliski istok

Foto: AA

Američki predsjednik Joe Biden doputovao je u petak u Berlin na razgovore s njemačkim liderima o podršci Zapada Ukrajini i nestabilnoj situaciji na Bliskom istoku.

Biden bi se trebao sastati s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom i kancelarom Olafom Scholzom, a očekuje se da će se njihovi razgovori fokusirati na jačanje transatlantskih veza i održavanje vojne pomoći Ukrajini.

Njemačka je trenutno drugi najveći donator vojne pomoći Ukrajini, nakon SAD i obezbijedila je napredno oružje kao što su borbeni tenkovi Leopard 2, rakete Patriot i sistemi protivvazdušne odbrane IRIS-T.

Bidenova posjeta dolazi u vrijeme povećanih sumnji u budućnost pružanja pomoći Ukrajini, zbog američkih izbora te mogućnosti dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Trump i njegova Republikanska stranka manje podržavaju slanje vojne pomoći Ukrajini u borbi protiv ruskog rata, a neki članovi stranke pozivaju da se pomoć u potpunosti prekine.

Nakon razgovora s njemačkim čelnicima, Biden bi također trebao održati sastanak sa kancelarom Scholzom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i britanskim premijerom Keirom Starmerom.

“Predsjednik Biden se raduje razgovoru s drugim liderima o ključnim temama, koje očito uključuju rat Rusije protiv Ukrajine, također situaciju na Bliskom istoku, pronalaženje održivog diplomatskog rješenja za sukob između Izraela i Libana i rizik od eskalacije sa Iranom“, rekao je jedan od zvaničnika Bijele kuće novinarima prije posjete.

Bidenova oproštajna posjeta Berlinu, budući da mu mandat završava u januaru sljedeće godine, prvobitno je bila planirana prije nedjelju dana, ali je odgođena zbog uragana Milton koji je pogodio američku državu Floridu.

Berlinska policija je u stanju pripravnosti zbog Bidenove posjete, a oko 2.500 policajaca je raspoređeno radi jačanja sigurnosti na ruti od aerodroma Brandenburg do centra grada.

Ulice oko velikih vladinih zgrada su zatvorene u petak, a snajperisti su postavljeni na vrhove zgrada. Lokalne vlasti upozorile su stanovnike da u petak očekuju značajne promjene u saobraćaju.