ista matrica

Dodikov plan za Gradsku skupštinu Banje Luke nije presedan. To je radila i SDA da uhljebi Zahiragića u Skupštinu KS

Brojne je reakcija izazvala najava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će tražiti od članova svoje stranke izabranih Gradskoj skupštini Banje Luke da podnesu ostavke.

Dodikov plan je naume da sam probere ljude koji će biti gradski odbornici.

"Ono što smo dogovorili jeste da će svaki kandidat na listi SNSD-a u Banjoj Luci potpisati ostavku, a mi, rukovodioci stranke, odabrat ćemo 11 ljudi koji će predstavljati stranku u Skupštini", rekao je Dodik.

Danas se oglasio i CIK koji je naveo da mandat pripada izabranom kandidatu, a ne stranci. No, iako se time jasno obesmišljava izborna volja glasača - ukoliko Dodik naredi svojim ljudima da odustanu od mandata - to će se i desiti.

Ipak, potrebno je istaći da ovo neće biti presedan. Nešto slično desilo se u Skupštini Kantona Sarajevo prije četiri godine.

Naime, tada je SDA odnosno predsjednik stranke Bakir Izetbegović odlučio da u Skupštini KS treba sjediti Haris Zahiragić iako on nije imao dovoljno glasova koji bi mu osigurali mandat.

Tako je krenula lančana reakcije ostavki.

Prva je ostavku dala zastupnica SDA Samra Ćosović-Hajdarević. Sljedeći na listi koji je trebao ući u Skupštinu bio je Hazim Bahtanović koji odustaje od mandata. Nakon njega mandata se odriče i Senija Milišić, a posljednji u nizu koji se odrekao mandata u korist Zahiragića bio je Senad Hasanspahić.

Tad nastupa Haris Zahiragić.

On se potom pravdao da je imao solidan broj glasova i da će njegovim ulaskom u Skupštinu KS ipak biti ispoštovana volja građana.

"Želim podsjetiti javnost da sam na Opštim izborima 2018. godine imao jedan od boljih rezultata po broju glasova – među prvih 10 od preko 700 kandidata. Trenutno u Skupštini KS od svih zastupnika samo 6 njih je imalo više glasova od mene – i to od njih 2 nosioca listi, te 4 zastupnika koji su bili znatno bolje pozicionirani na listama nego ja koji sam bio na 15. mjestu. Dakle, mojim ulaskom u Skupštinu bit će ispoštovana volja glasača koji su mi dali veliko povjerenje”, naveo je Zahiragić ranije.

Ipak, svima je jasno da je time bila ispoštovana volja Bakira i Sebije Izetbegović, a ne volja birača.