sudija svjetskog glasa

Dokle će trajati iživljavanje nad Ademirom Zurapovićem?

Dokle će trajati iživljavanje nad Ademirom Zurapovićem?

Košarkaški sudija svjetskog glasa, koji iza sebe ima Olimpijske igre (uključujući ovogodišnje u Parizu, evropska i svjetska prvenstva, da klupska takmičenja ne spominjemo...) i ove sezone ne sudi domaću ligu uprkos tome što i dalje ima važeću licencu Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) te uredno arbitrira na evropskoj sceni.

Kakav se to tihi rat vodi protiv 52-godišnjeg Tuzlaka kojeg je Košarkaški savez BiH prije tri sezone eliminirao sa sudačke liste za domaća takmičenja?

Vratili ga prošle godine

Tada je izgovor bio propis KSBiH po kojem sudije koji napune 50 godina više ne mogu suditi na bh. sceni.

Međutim, "u međuvremenu" su otkrili da Zurapović spada u krigu elitnih sudija FIBA koji imaju pravo suditi još dva ciklusa nakon što napune 50 godina (licenca mu važi do 1. septembra 2025. godine).

Zato su Zurapoviću prošle sezone, istina ne bez trzavica, omogućili da ponovo sudi u BiH, navodno prilagodivši propise kako bi ih uskladili sa FIBA-inim koji su "stariji" od bilo kojeg domaćeg pravila.

Međutim, početak nove sezone donio je novo treniranje strogoće nad jednim od najboljih svjetskih arbitara.

Naime, njegovo ime je komesar takmičenja povukao s liste sudija delegiranih za prvo kolo, pravdajući se time da "Upravni odbor mora odlučiti o statusu Zurapovića".

Poslije toga je održana i sjednica Upravnog odbora na kojem se članovi ovog tijela, kako saznajemo, nisu uspjeli usaglasiti pa Zurapovićevo ime nije niti na listi sudaca delegiranih za drugo kolo Prvenstva BiH koje je na rasporedu predstojećeg vikenda.

Kome je u interesu?

Mada, pitanje je o čemu uopće treba raspravljati, ako postoje pravila koja treba poštovati - ako postoje, jer famozni Pravilnik o licenciranju sudaca, izmijenjen 2022. godine, nije dostupan na web stranici KSBiH (postoji stari, iz 2010. godine) - dovoljno ih je otvoriti, pročitati i zaključiti može li Zurapović ili bilo ko drugi suditi ili ne.

Ovakvim postupcima, u kojem je Zurapović "ni na nebu ni na zemlji" (iako, vjerujemo, to njega previše i ne tangira jer mu je sasvim dovoljna satisfakcija to što ga FIBA cijeni i poštuje i da je redovan u njenim takmičenjima), otvara se dovoljno prostora za razna nagađanja.

Pa i pitanja kome je u interesu da ovo radi, da li je ovo pokušaj da se Zurapović "disciplinuje", da bude nagodan, zahvalan "gospodarima ako se i kad udostoje da ga vrate na sudačku listu"?

I ne radi se samo o Zurapoviću, već i i svakom narednom bh. sudiji koji (i ako) dostigne njegovu ugled i kojeg šefovi bh. košarke, kako bude napredovao u svijetu, jednako tako mogu "ukopavati" na domaćoj sceni - jer im se može!