značajan projekt

Adresni registar sa 16.000 kuća i zgrada općine Tešanj dostupan i na Google mapama

Adresni registar Općine Tešanj sada je dostupan i na Google mapama, na kojima se nalaze adrese preko 16.000 objekata u tom gradu, potvrdio je Feni općinski načelnik Suad Huskić.

"Mi smo bili prva općina u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je implementirala ovakav sistem označavanja objekata, a naši su građani tom prilikom dobili besplatno pločice sa svojim kućnim brojevima. Brojeve su tada dobile i kuće, odnosno objekti koji nisu imali ni građevinske dozvole, jer se nekada, davno, dozvole nisu ni izdavale. Tako su svi objekti geolocirani, a podatke smo imali u našoj elektronskoj bazi pa smo ih sada učinili dostupnim i na ovakav način", navodi Huskić.

Kako je pojasnio, sada se adresa svake kuće ili zgrade u Tešnju koja ima pločicu s brojem može pronaći direktno, odnosno građani su dobili navigaciju do kuće.

"Ovo smo, prije svega, uradili zbog potrebe javnih službi - hitne pomoći, vatrogasaca, policije…Upravo će tim službama biti olakšane intervencije, odnosno dolazak na tačno željenu adresu, ali i građanima koji žele pronaći neku određenu kuću ili zgradu", kaže Huskić.

On je pozvao građane da ukoliko pronađu neke greške ili nedostatke na mapama, da to jave nadležnima u općini koji će komunicirati sa Google servisom te izvršiti ažuriranje podataka.