dali rok

Sindikat ŽRS prolongirao štrajk, čekaju stav Vlade oko preuzimanja radnika i putničkog saobraćaja

Sindikati javnog preduzeća "Željeznice RS“ prolongirali su štrajk koji su najavili za danas. Platu su dobili jučer, a štrajk zavisi, kako su rekli, od reakcije iz Vlade RS.

Predsjednik Sindikata željezničara RS Jelenko Dobraš za Fenu podsjeća da su zaposleni dali upravi rok do petka za isplatu plata.

"Budući da nam su nam septembarsku platu i doprinose uplatili juče, štrajk smo prolongirali. Tražimo od Vlade RS da se izjasni po pitanju finansiranja jer, kako nam je rečeno u upravi, iz budžeta je isplaćeno samo dva od predviđenih 20 miliona KM subvencija", navodi Dobraš.

On podsjeća da su ŽRS u završnoj fazi restruktuiranja, te da od 1. januara 2025. godine Vlada RS treba da preuzme putnički saobraćaj i infrastrukturu, odnosno da bude stopostotni vlasnik tog preduzeća koje će biti u sastavu holdinga. U okviru holdinga treba da bude preduzeće za prevoz robe koje će biti samofinansirajuće.

Dobraš podsjeća i da je za restruktuiranje ŽRS, koje traje nekoliko godina, uzet kredit od Svjetske banke.

"Mi imamo bojazan šta će se desiti od naredne godine, imajući u vidu nedostatak novčanih sredstava", ističe Dobraš.

On kaže da je ministar saobraćaja i veza RS na sastanku s predstavnicima sindikata, koji je održan početkom sedmice, najavio da će problematiku ŽRS kandidovati za sjednicu Vlade.

U "Željeznicama RS" trenutno je, po podacima Sindikata, zaposleno 1.850 radnika, a raspisan je konkurs za prijem 136 radnika.